Економија

Источна Африка. Бруто-инвестиции во фиксен капитал, 1970-2016

Источна Африка. Бруто-инвестиции во фиксен капитал, 1970-2016
годинамлрд. $по глава, $млрд. $раст, %Сподели, %
тековни ценипостојани цени 1970СветотАфрика
19703.129.13.1 0.3513.6
19713.834.83.36.10.4014.4
19723.834.13.42.70.3512.5
19734.135.53.40.350.3011.2
19744.941.33.4-0.530.3210.5
19755.343.13.66.90.318.4
19765.140.12.9-18.50.286.4
19775.844.82.9-0.810.286.2
19787.052.12.9-1.70.286.7
19797.957.52.8-0.650.287.1
19808.559.42.80.250.276.1
19818.155.32.7-4.70.255.6
19828.053.02.5-6.30.266.1
19836.541.82.3-10.80.215.7
19847.043.92.2-2.80.227.3
19857.444.52.1-5.20.238.2
19868.349.02.25.10.229.3
19879.554.22.514.30.2211.0
198810.859.42.78.20.2211.8
198910.556.22.7-0.240.2111.3
199012.062.43.217.10.2111.4
199110.050.73.0-4.10.1710.4
19929.546.93.0-1.80.169.9
19939.143.83.01.80.159.1
19949.645.03.12.60.159.9
199511.150.33.10.440.1511.0
199611.751.83.22.90.1611.0
199712.453.23.32.70.1711.4
199813.656.73.711.90.1911.8
199913.554.73.95.40.1812.3
200014.356.64.411.90.1813.0
200114.756.44.911.90.1912.1
200215.156.25.01.20.1912.0
200316.961.35.25.70.1911.1
200419.869.95.43.50.2011.2
200523.680.96.010.50.2111.4
200627.993.06.813.80.2311.1
200734.5111.77.611.50.2510.8
200847.0143.89.120.30.3011.6
200945.3134.89.64.90.3211.3
201049.7143.810.59.50.3211.0
201158.7164.911.812.10.3312.3
201269.0188.412.89.00.3813.8
201375.5200.414.19.70.4014.5
201485.7221.216.214.90.4415.5
201586.9218.217.810.50.4716.9
201684.4206.218.53.50.4518.1

Picture. Источна Африка. Бруто-инвестиции во фиксен капитал, млрд. $, 1970-2016
Picture. Источна Африка. Бруто-инвестиции во фиксен капитал, по глава, $, 1970-2016
Picture. Источна Африка. Бруто-инвестиции во фиксен капитал, раст, %, 1970-2016

Источна Африка. Бруто-инвестиции во фиксен капитал, рејтинг, 2016
#земјимлрд. $%
Источна Африка84.4100
земји
1 Етиопија26.931.9
2 Танзанија16.419.4
3 Кенија12.214.4
4 Замбија8.19.6
5 Уганда6.07.2
6 Зимбабве2.53.0
7 Мадагаскар2.42.9
8 Мозамбик2.22.7
9 Руанда2.12.5
10 Маврициус2.12.5
11 Џибути0.620.73
12 Сејшели0.540.64
13 Малави0.540.64
14 Бурунди0.480.57
15 Еритреја0.400.47
16 Јужен Судан0.390.46
17 Сомалија0.260.31
18 Комори0.150.18

Picture. Источна Африка, лидери. Бруто-инвестиции во фиксен капитал, %, 2016

© Ivan Kushnir