Економија

Белорусија. Бруто-домашен производ, 1990-2016

 • Белорусија. Бруто-домашен производ, структура
 • Белорусија и соседи
 • Белорусија и лидери
 • Белорусија. Бруто-домашен производ, 1990-2016
  годинамлрд. $по глава, $млрд. $раст, %Сподели, %
  тековни ценипостојани цени 1990СветотЕвропаИсточна Европа
  199019.61 915.019.6 0.0850.222.2
  199119.91 949.019.3-1.40.0830.222.3
  199218.41 803.017.4-9.60.0710.192.3
  199317.41 709.016.1-7.60.0660.202.2
  199415.71 546.014.2-11.70.0560.172.1
  199514.41 416.012.7-10.40.0460.141.8
  199615.01 487.013.12.80.0470.141.9
  199714.61 451.014.611.40.0460.141.8
  199815.81 572.015.88.40.0500.152.3
  199912.61 260.016.43.40.0390.122.1
  200010.81 087.017.35.80.0320.111.6
  200112.81 297.018.14.70.0380.131.7
  200215.11 542.019.05.00.0440.141.8
  200318.51 897.020.47.00.0470.141.8
  200424.02 479.022.711.40.0550.161.8
  200531.33 254.024.99.40.0660.191.9
  200638.34 001.027.310.00.0740.221.9
  200746.94 920.029.78.60.0810.231.8
  200863.06 623.032.710.20.0990.282.0
  200951.05 376.032.80.150.0850.262.1
  201057.26 042.035.37.70.0870.292.0
  201161.86 523.037.35.50.0840.281.8
  201265.76 935.037.91.70.0880.311.8
  201375.57 968.038.30.950.0980.352.0
  201478.88 309.038.91.70.1000.362.3
  201556.55 952.037.5-3.80.0760.302.2
  201647.45 001.036.5-2.60.0630.251.9

  Picture. Белорусија. Бруто-домашен производ, млрд. $, 1990-2016
  Picture. Белорусија. Бруто-домашен производ, по глава, $, 1990-2016
  Picture. Белорусија. Бруто-домашен производ, раст, %, 1990-2016

  Белорусија. Бруто-домашен производ, структура

  Белорусија. Бруто-домашен производ, структура, %, 1990-2016
  Индикатор1990200020102016
  Расходи за финална потрошувачка70.876.671.770.7
   Расходи за финална потрошувачка на домаќинствата48.358.155.654.6
  Расходи за финална државна потрошувачка22.718.616.016.0
  Бруто-инвестиции26.325.040.725.3
  Нето-извоз2.2-3.4-13.2-0.093
  Бруто-домашен производ100.0100.0100.0100.0

  Белорусија и соседи

  Белорусија и соседи. Бруто-домашен производ, млрд. $, 1990-2016
  земји1990200020102016
  Русија571.0259.71 524.91 246.0
  Полска66.0171.9479.3471.4
  Украина93.632.4136.093.3
  Белорусија19.610.857.247.4
  Литванија10.311.537.142.8
  Латвија9.77.923.827.6

  Белорусија и соседи. Бруто-домашен производ, по глава, $, 1990-2016
  земји1990200020102016
  Литванија2 775.03 295.011 886.014 707.0
  Латвија3 631.03 329.011 216.013 993.0
  Полска1 738.04 459.012 507.012 332.0
  Русија3 869.01 774.010 652.08 655.0
  Белорусија1 915.01 087.06 042.05 001.0
  Украина1 819.0663.02 970.02 099.0

  Белорусија и лидери

  Белорусија и лидери. Бруто-домашен производ, млрд. $, 1990-2016
  земји1990200020102016
  Соединети Американски Држави5 979.610 284.814 964.418 624.5
  Народна Република Кина398.61 214.96 066.411 218.3
  Јапонија3 140.04 887.55 700.14 936.2
  Германија1 764.91 950.03 417.13 477.8
  Обединето Кралство1 093.21 647.92 441.22 647.9
  Белорусија19.610.857.247.4

  Белорусија и лидери. Бруто-домашен производ, по глава, $, 1990-2016
  земји1990200020102016
  Соединети Американски Држави23 679.036 473.048 485.057 808.0
  Германија22 308.023 929.042 241.042 456.0
  Обединето Кралство19 118.027 953.038 561.040 249.0
  Јапонија25 218.038 323.044 341.038 640.0
  Народна Република Кина340.0947.04 461.07 993.0
  Белорусија1 915.01 087.06 042.05 001.0

  © Ivan Kushnir