Економија

Монголија. Бруто-домашен производ, 1970-2016

 • Монголија. Бруто-домашен производ, структура
 • Монголија и соседи
 • Монголија и лидери
 • Монголија. Бруто-домашен производ, 1970-2016
  годинамлрд. $по глава, $млрд. $раст, %Сподели, %
  тековни ценипостојани цени 1970СветотАзијаИсточна Азија
  19700.20156.00.20 0.00580.0390.061
  19710.22166.00.214.70.00580.0390.060
  19720.24174.00.223.60.00550.0350.052
  19730.27194.00.248.90.00520.0310.045
  19740.31215.00.244.20.00520.0290.046
  19750.36243.00.266.50.00540.0300.049
  19760.39259.00.273.90.00550.0300.049
  19770.45288.00.297.80.00560.0290.046
  19780.52323.00.317.50.00540.0260.039
  19790.59356.00.334.30.00530.0260.040
  19800.68402.00.356.40.00550.0270.044
  19810.80464.00.388.40.00640.0300.048
  19820.93521.00.418.30.00740.0350.058
  19831.0558.00.435.80.00800.0370.059
  19841.1597.00.465.90.00850.0390.061
  19851.2634.00.485.70.00900.0420.063
  19861.4688.00.539.40.00870.0380.052
  19871.4710.00.553.50.00820.0340.046
  19881.6752.00.585.10.00800.0310.041
  19891.7794.00.604.20.00820.0330.043
  19901.7787.00.59-2.50.00750.0310.042
  19911.6726.00.53-9.20.00670.0260.035
  19921.5665.00.48-9.50.00580.0220.029
  19931.5654.00.47-3.00.00560.0200.025
  19941.5679.00.482.30.00550.0190.024
  19951.7730.00.516.30.00540.0180.023
  19961.6691.00.522.40.00500.0180.024
  19971.4613.00.544.00.00450.0170.022
  19981.3560.00.563.50.00420.0170.022
  19991.2519.00.583.20.00380.0140.019
  20001.3550.00.581.10.00390.0140.018
  20011.5608.00.603.00.00440.0170.022
  20021.6663.00.634.70.00470.0180.024
  20031.8749.00.677.00.00470.0180.025
  20042.3925.00.7510.60.00530.0200.029
  20052.91 158.00.807.30.00610.0240.034
  20064.01 548.00.878.60.00770.0300.044
  20074.91 895.00.9610.20.00850.0320.050
  20086.52 481.01.08.90.0100.0370.058
  20095.31 992.01.0-1.30.00880.0300.045
  20107.22 650.01.16.40.0110.0350.053
  201110.43 770.01.317.30.0140.0430.066
  201212.34 368.01.412.30.0160.0480.073
  201312.64 385.01.611.60.0160.0480.074
  201412.24 182.01.77.90.0150.0450.069
  201511.73 947.01.82.40.0160.0440.066
  201611.23 686.01.80.950.0150.0410.060

  Picture. Монголија. Бруто-домашен производ, млрд. $, 1970-2016
  Picture. Монголија. Бруто-домашен производ, по глава, $, 1970-2016
  Picture. Монголија. Бруто-домашен производ, раст, %, 1970-2016

  Монголија. Бруто-домашен производ, структура

  Монголија. Бруто-домашен производ, структура, %, 1970-2016
  Индикатор197019801990200020102016
  Расходи за финална потрошувачка76.079.690.091.367.967.7
   Расходи за финална потрошувачка на домаќинствата57.260.568.376.955.253.3
  Расходи за финална државна потрошувачка18.819.121.714.312.714.5
  Бруто-инвестиции52.947.734.729.942.129.5
  Нето-извоз-22.3-20.9-17.2-15.6-10.04.0
  Бруто-домашен производ100.0100.0100.0100.0100.0100.0

  Picture. Монголија. Бруто-домашен производ, структура, 2016, %

  Монголија и соседи

  Монголија и соседи. Бруто-домашен производ, млрд. $, 1970-2016
  земји197019801990200020102016
  Народна Република Кина89.6305.3398.61 214.96 066.411 218.3
  Русија571.0259.71 524.91 246.0
  Монголија0.200.681.71.37.211.2

  Монголија и соседи. Бруто-домашен производ, по глава, $, 1970-2016
  земји197019801990200020102016
  Русија3 869.01 774.010 652.08 655.0
  Народна Република Кина109.0307.0340.0947.04 461.07 993.0
  Монголија156.0402.0787.0550.02 650.03 686.0

  Монголија и лидери

  Монголија и лидери. Бруто-домашен производ, млрд. $, 1970-2016
  земји197019801990200020102016
  Соединети Американски Држави1 075.92 862.55 979.610 284.814 964.418 624.5
  Народна Република Кина89.6305.3398.61 214.96 066.411 218.3
  Јапонија211.51 099.73 140.04 887.55 700.14 936.2
  Германија215.0946.71 764.91 950.03 417.13 477.8
  Обединето Кралство130.7565.01 093.21 647.92 441.22 647.9
  Монголија0.200.681.71.37.211.2

  Монголија и лидери. Бруто-домашен производ, по глава, $, 1970-2016
  земји197019801990200020102016
  Соединети Американски Држави5 133.012 458.023 679.036 473.048 485.057 808.0
  Германија2 737.012 091.022 308.023 929.042 241.042 456.0
  Обединето Кралство2 349.010 041.019 118.027 953.038 561.040 249.0
  Јапонија2 016.09 333.025 218.038 323.044 341.038 640.0
  Народна Република Кина109.0307.0340.0947.04 461.07 993.0
  Монголија156.0402.0787.0550.02 650.03 686.0

  © Ivan Kushnir