Економија

Полска. Бруто-домашен производ, 1970-2016

 • Полска. Бруто-домашен производ, структура
 • Полска и соседи
 • Полска и лидери
 • Полска. Бруто-домашен производ, 1970-2016
  годинамлрд. $по глава, $млрд. $раст, %Сподели, %
  тековни ценипостојани цени 1970СветотЕвропаИсточна Европа
  197028.3866.028.3 0.832.05.6
  197131.3952.030.47.40.842.05.9
  197234.61 044.031.84.70.801.95.7
  197341.01 227.033.14.20.781.85.7
  197446.01 365.035.57.10.771.96.3
  197549.01 441.037.65.90.741.86.0
  197654.61 593.040.67.90.761.96.6
  197760.51 751.043.47.10.751.96.8
  197868.51 965.045.85.40.721.86.7
  197976.72 180.047.53.80.701.77.0
  198059.11 663.044.7-6.00.481.25.3
  198156.01 562.040.2-10.00.451.25.1
  198268.11 879.038.3-4.80.551.55.8
  198378.72 154.040.55.60.621.76.5
  198478.82 139.042.75.60.601.86.9
  198573.31 975.044.33.60.541.76.5
  198676.32 044.046.24.20.491.47.1
  198766.01 759.047.12.00.371.06.4
  198871.11 886.049.04.10.360.996.9
  198984.92 245.049.10.160.411.28.2
  199066.01 738.043.4-11.50.290.767.3
  199185.62 247.040.4-7.00.350.959.8
  199294.42 471.041.42.50.370.9811.8
  199396.22 512.042.93.70.371.112.3
  1994110.82 887.045.25.30.401.214.9
  1995142.13 696.048.47.00.461.318.1
  1996159.94 154.051.36.10.501.520.1
  1997159.14 129.054.66.50.501.619.6
  1998174.44 523.057.14.60.551.724.9
  1999169.74 401.059.84.60.521.628.5
  2000171.94 459.062.54.60.511.826.2
  2001190.54 946.063.31.20.571.925.5
  2002198.75 163.064.62.00.571.823.6
  2003217.55 659.066.93.60.561.721.3
  2004255.16 644.070.35.10.581.719.5
  2005306.17 980.072.73.50.641.918.9
  2006344.88 992.077.26.20.672.017.5
  2007429.111 194.082.77.00.742.116.8
  2008533.813 928.086.24.20.842.416.7
  2009439.811 475.088.62.80.732.317.7
  2010479.312 507.091.83.60.732.416.8
  2011528.813 800.096.45.00.722.415.1
  2012500.413 058.098.01.60.672.414.0
  2013524.213 684.099.31.40.682.414.1
  2014545.214 237.0102.63.30.692.515.7
  2015477.412 475.0106.53.80.642.518.5
  2016471.412 332.0109.62.90.622.518.7

  Picture. Полска. Бруто-домашен производ, млрд. $, 1970-2016
  Picture. Полска. Бруто-домашен производ, по глава, $, 1970-2016
  Picture. Полска. Бруто-домашен производ, раст, %, 1970-2016

  Полска. Бруто-домашен производ, структура

  Полска. Бруто-домашен производ, структура, %, 1970-2016
  Индикатор197019801990200020102016
  Расходи за финална потрошувачка82.782.368.081.780.776.4
   Расходи за финална потрошувачка на домаќинствата62.962.747.063.661.658.5
  Расходи за финална државна потрошувачка19.719.621.018.119.117.9
  Бруто-инвестиции20.422.025.624.621.319.6
  Нето-извоз-3.1-5.96.6-6.3-2.04.0
  Бруто-домашен производ100.0100.0100.0100.0100.0100.0

  Picture. Полска. Бруто-домашен производ, структура, 2016, %

  Полска и соседи

  Полска и соседи. Бруто-домашен производ, млрд. $, 1970-2016
  земји197019801990200020102016
  Германија215.0946.71 764.91 950.03 417.13 477.8
  Полска28.359.166.0171.9479.3471.4
  Чешка40.361.5207.0195.3
  Украина93.632.4136.093.3
  Словачка16.820.789.589.8
  Белорусија19.610.857.247.4

  Полска и соседи. Бруто-домашен производ, по глава, $, 1970-2016
  земји197019801990200020102016
  Германија2 737.012 091.022 308.023 929.042 241.042 456.0
  Чешка3 899.05 974.019 648.018 406.0
  Словачка3 172.03 830.016 561.016 489.0
  Полска866.01 663.01 738.04 459.012 507.012 332.0
  Белорусија1 915.01 087.06 042.05 001.0
  Украина1 819.0663.02 970.02 099.0

  Полска и лидери

  Полска и лидери. Бруто-домашен производ, млрд. $, 1970-2016
  земји197019801990200020102016
  Соединети Американски Држави1 075.92 862.55 979.610 284.814 964.418 624.5
  Народна Република Кина89.6305.3398.61 214.96 066.411 218.3
  Јапонија211.51 099.73 140.04 887.55 700.14 936.2
  Германија215.0946.71 764.91 950.03 417.13 477.8
  Обединето Кралство130.7565.01 093.21 647.92 441.22 647.9
  Полска28.359.166.0171.9479.3471.4

  Полска и лидери. Бруто-домашен производ, по глава, $, 1970-2016
  земји197019801990200020102016
  Соединети Американски Држави5 133.012 458.023 679.036 473.048 485.057 808.0
  Германија2 737.012 091.022 308.023 929.042 241.042 456.0
  Обединето Кралство2 349.010 041.019 118.027 953.038 561.040 249.0
  Јапонија2 016.09 333.025 218.038 323.044 341.038 640.0
  Полска866.01 663.01 738.04 459.012 507.012 332.0
  Народна Република Кина109.0307.0340.0947.04 461.07 993.0

  © Ivan Kushnir