Економија

Босна и Херцеговина. Бруто-националниот доход, 1990-2016

 • Босна и Херцеговина и соседи
 • Босна и Херцеговина и лидери
 • Босна и Херцеговина. Бруто-националниот доход, 1990-2016
  годинамлрд. $по глава, $млрд. $раст, %Сподели, %
  тековни ценипостојани цени 1990СветотЕвропаЈужна Европа
  19906.71 508.86.7 0.0290.0770.34
  19915.31 215.26.1-9.30.0220.0590.26
  19924.1970.25.7-6.40.0160.0430.19
  19933.2771.35.6-2.20.0120.0360.17
  19942.4620.26.211.10.00880.0260.13
  19951.8460.47.521.00.00570.0170.084
  19962.6687.512.363.10.00820.0240.11
  19973.6969.817.139.30.0120.0360.17
  19985.21 383.325.448.80.0170.0500.23
  19995.61 476.526.95.70.0170.0540.25
  20006.31 669.827.10.830.0190.0650.31
  20016.51 715.527.41.10.0190.0660.31
  20027.41 957.328.33.50.0210.0690.32
  20039.22 441.029.12.70.0240.0710.31
  200410.92 878.830.55.00.0250.0710.32
  200511.73 091.731.63.50.0250.0720.33
  200613.33 507.732.94.30.0260.0760.35
  200716.24 305.134.95.80.0280.0800.37
  200819.85 265.837.06.20.0310.0900.41
  200918.34 882.235.9-2.90.0300.0940.41
  201017.54 690.235.5-1.30.0260.0880.41
  201118.85 094.535.50.130.0260.0860.42
  201217.44 758.835.2-0.850.0230.0830.43
  201318.45 107.336.22.90.0240.0840.44
  201418.75 238.936.40.550.0240.0850.44
  201516.34 601.437.42.80.0220.0860.45
  201616.74 740.038.01.40.0220.0880.45

  Picture. Босна и Херцеговина. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1990-2016
  Picture. Босна и Херцеговина. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1990-2016
  Picture. Босна и Херцеговина. Бруто-националниот доход, раст, %, 1990-2016

  Босна и Херцеговина и соседи

  Босна и Херцеговина и соседи. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1990-2016
  земји1990200020102016
  Хрватска13.921.157.249.7
  Србија40.59.438.636.1
  Босна и Херцеговина6.76.317.516.7
  Црна Гора2.31.04.14.4

  Босна и Херцеговина и соседи. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1990-2016
  земји1990200020102016
  Хрватска2 900.64 767.313 220.011 788.1
  Црна Гора3 667.11 697.56 583.57 051.1
  Србија4 253.21 249.05 292.85 119.1
  Босна и Херцеговина1 508.81 669.84 690.24 740.0

  Босна и Херцеговина и лидери

  Босна и Херцеговина и лидери. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1990-2016
  земји1990200020102016
  Соединети Американски Држави5 922.910 421.315 121.118 968.7
  Народна Република Кина399.71 200.26 040.411 175.9
  Јапонија3 161.84 957.35 847.35 094.7
  Германија1 793.81 937.03 484.43 536.6
  Обединето Кралство1 097.01 646.42 460.92 587.7
  Босна и Херцеговина6.76.317.516.7

  Босна и Херцеговина и лидери. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1990-2016
  земји1990200020102016
  Соединети Американски Држави23 454.536 957.048 992.958 876.5
  Германија22 672.623 770.043 073.243 173.6
  Јапонија25 393.038 870.445 486.439 880.6
  Обединето Кралство19 184.927 927.238 872.439 333.3
  Народна Република Кина340.9935.54 441.97 962.8
  Босна и Херцеговина1 508.81 669.84 690.24 740.0

  © Ivan Kushnir