Економија

Белорусија. Бруто-националниот доход, 1990-2016

 • Белорусија и соседи
 • Белорусија и лидери
 • Белорусија. Бруто-националниот доход, 1990-2016
  годинамлрд. $по глава, $млрд. $раст, %Сподели, %
  тековни ценипостојани цени 1990СветотЕвропаИсточна Европа
  199019.61 915.019.6 0.0860.222.2
  199119.91 949.019.3-1.40.0830.222.3
  199218.41 804.317.4-9.60.0720.192.4
  199317.51 711.116.1-7.50.0670.202.3
  199415.71 545.014.2-11.80.0560.172.1
  199514.41 416.512.7-10.40.0460.141.9
  199615.11 489.713.12.90.0480.141.9
  199714.61 450.014.611.10.0460.141.8
  199815.81 572.415.88.50.0500.152.3
  199912.61 262.116.43.60.0390.122.2
  200010.81 083.317.35.30.0320.111.7
  200112.81 293.418.14.80.0380.131.7
  200215.11 540.019.05.20.0430.141.8
  200318.51 901.120.47.40.0470.141.9
  200424.02 478.922.711.20.0550.161.9
  200531.43 262.424.99.70.0660.192.0
  200638.23 991.627.39.50.0740.222.0
  200746.54 879.029.47.90.0800.231.9
  200862.26 542.132.39.80.0980.282.0
  200949.95 258.332.1-0.830.0830.262.1
  201056.15 919.334.67.90.0850.282.0
  201161.16 450.936.96.50.0830.281.8
  201264.26 779.837.10.580.0850.311.9
  201372.97 688.236.9-0.360.0950.332.0
  201476.48 059.737.82.30.0970.352.3
  201554.15 699.735.9-5.10.0720.292.2
  201645.14 760.634.7-3.20.0600.241.9

  Picture. Белорусија. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1990-2016
  Picture. Белорусија. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1990-2016
  Picture. Белорусија. Бруто-националниот доход, раст, %, 1990-2016

  Белорусија и соседи

  Белорусија и соседи. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1990-2016
  земји1990200020102016
  Русија568.0251.91 476.31 212.4
  Полска63.6171.2462.2453.7
  Украина92.530.3136.092.3
  Белорусија19.610.856.145.1
  Литванија10.311.336.441.1
  Латвија9.87.924.127.5

  Белорусија и соседи. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1990-2016
  земји1990200020102016
  Литванија2 791.03 225.011 664.614 127.0
  Латвија3 693.53 324.911 357.013 959.2
  Полска1 676.04 440.112 059.311 870.0
  Русија3 849.01 720.610 312.18 421.5
  Белорусија1 915.01 083.35 919.34 760.6
  Украина1 797.1620.92 968.82 077.7

  Белорусија и лидери

  Белорусија и лидери. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1990-2016
  земји1990200020102016
  Соединети Американски Држави5 922.910 421.315 121.118 968.7
  Народна Република Кина399.71 200.26 040.411 175.9
  Јапонија3 161.84 957.35 847.35 094.7
  Германија1 793.81 937.03 484.43 536.6
  Обединето Кралство1 097.01 646.42 460.92 587.7
  Белорусија19.610.856.145.1

  Белорусија и лидери. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1990-2016
  земји1990200020102016
  Соединети Американски Држави23 454.536 957.048 992.958 876.5
  Германија22 672.623 770.043 073.243 173.6
  Јапонија25 393.038 870.445 486.439 880.6
  Обединето Кралство19 184.927 927.238 872.439 333.3
  Народна Република Кина340.9935.54 441.97 962.8
  Белорусија1 915.01 083.35 919.34 760.6

  © Ivan Kushnir