Економија

Народна Република Кина. Бруто-националниот доход, 1970-2016

 • Народна Република Кина и соседи
 • Народна Република Кина и лидери
 • Народна Република Кина. Бруто-националниот доход, 1970-2016
  годинамлрд. $по глава, $млрд. $раст, %Сподели, %
  тековни ценипостојани цени 1970СветотАзијаИсточна Азија
  197091.8111.691.8 2.718.028.0
  197198.8117.097.66.42.617.727.1
  1972112.5129.7102.55.02.616.624.4
  1973137.1155.3109.77.02.615.522.5
  1974142.6158.3112.22.32.413.321.2
  1975161.6175.2121.78.42.413.621.9
  1976152.0162.1116.9-3.92.111.418.8
  1977172.8181.5128.29.72.110.917.7
  1978215.9223.0141.210.12.310.816.2
  1979262.3268.0152.07.62.411.618.1
  1980305.3307.0163.87.82.512.119.7
  1981290.7288.9172.15.12.310.717.4
  1982287.1280.4187.99.22.310.918.0
  1983308.8298.1208.711.12.411.017.9
  1984318.2302.5240.715.32.410.917.3
  1985313.5292.8272.413.22.310.816.2
  1986303.3278.0295.88.62.08.411.5
  1987330.1296.8330.211.61.97.810.4
  1988411.8363.9367.311.22.18.210.6
  1989461.3400.2383.14.32.28.811.5
  1990399.7340.9398.94.11.77.19.7
  1991416.4349.7435.79.21.76.89.0
  1992495.9412.2496.814.01.97.49.7
  1993621.8510.9564.413.62.48.210.5
  1994565.4460.2638.013.02.06.98.9
  1995725.1584.5698.19.42.37.810.0
  1996854.7684.0768.510.12.79.512.5
  1997954.3758.2841.79.53.010.914.7
  19981 015.9801.8903.07.33.212.817.1
  19991 082.6848.6975.48.03.312.316.2
  20001 200.2935.51 059.58.63.612.616.6
  20011 324.81 026.11 144.98.14.014.919.7
  20021 462.51 126.41 254.39.64.216.021.7
  20031 660.81 271.11 385.410.44.316.522.5
  20041 961.11 492.11 530.710.54.517.224.0
  20052 292.51 734.71 697.610.94.818.526.5
  20062 769.12 083.11 923.213.35.320.530.6
  20073 579.52 678.02 205.414.76.223.235.7
  20084 632.93 446.32 428.910.17.326.140.3
  20095 113.13 781.72 636.48.58.528.442.5
  20106 040.44 441.92 908.210.39.228.844.0
  20117 452.25 449.93 168.58.910.230.747.2
  20128 550.56 217.63 442.88.711.433.150.3
  20139 557.06 911.63 689.97.212.436.556.0
  201410 547.97 587.63 996.68.313.338.858.9
  201511 183.88 005.64 250.96.414.941.662.0
  201611 175.97 962.84 559.17.314.740.460.0

  Picture. Народна Република Кина. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1970-2016
  Picture. Народна Република Кина. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1970-2016
  Picture. Народна Република Кина. Бруто-националниот доход, раст, %, 1970-2016

  Народна Република Кина и соседи

  Народна Република Кина и соседи. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1970-2016
  земји197019801990200020102016
  Народна Република Кина91.8305.3399.71 200.26 040.411 175.9
  Јапонија211.21 100.23 161.84 957.35 847.35 094.7
  Индија59.3179.8312.7448.61 632.92 231.4
  Јужна Кореја9.264.3278.9557.61 095.61 412.7
  Русија568.0251.91 476.31 212.4
  Виетнам2.72.46.130.7111.5194.7
  Казахстан29.717.1128.7122.4
  Мјанмар2.86.15.47.341.465.5

  Народна Република Кина и соседи. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1970-2016
  земји197019801990200020102016
  Јапонија2 013.39 337.425 393.038 870.445 486.439 880.6
  Јужна Кореја283.81 691.26 498.211 766.722 110.227 812.9
  Русија3 849.01 720.610 312.18 421.5
  Народна Република Кина111.6307.0340.9935.54 441.97 962.8
  Казахстан1 797.01 139.17 846.86 804.4
  Виетнам62.943.289.0382.41 260.12 059.5
  Индија107.4257.9359.2426.21 326.61 684.7
  Мјанмар105.2181.9132.1158.0825.21 239.0

  Народна Република Кина и лидери

  Народна Република Кина и лидери. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1970-2016
  земји197019801990200020102016
  Соединети Американски Држави1 076.92 852.85 922.910 421.315 121.118 968.7
  Народна Република Кина91.8305.3399.71 200.26 040.411 175.9
  Јапонија211.21 100.23 161.84 957.35 847.35 094.7
  Германија217.3955.81 793.81 937.03 484.43 536.6
  Обединето Кралство139.2590.21 097.01 646.42 460.92 587.7

  Народна Република Кина и лидери. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1970-2016
  земји197019801990200020102016
  Соединети Американски Држави5 137.812 415.823 454.536 957.048 992.958 876.5
  Германија2 765.912 206.222 672.623 770.043 073.243 173.6
  Јапонија2 013.39 337.425 393.038 870.445 486.439 880.6
  Обединето Кралство2 502.710 489.619 184.927 927.238 872.439 333.3
  Народна Република Кина111.6307.0340.9935.54 441.97 962.8

  © Ivan Kushnir