Економија

Европа. Бруто-националниот доход, 1970-2016

 • Европа. Бруто-националниот доход, рејтинг, 2016 (табела)
 • Европа, подрегиони
 • Европа. Бруто-националниот доход, 1970-2016
  годинамлрд. $по глава, $млрд. $раст, %Сподели, %
  тековни ценипостојани цени 1970Светот
  19701 395.71 982.31 395.7 40.9
  19711 541.92 174.11 452.54.141.1
  19721 809.02 532.01 517.24.541.9
  19732 255.33 134.31 609.16.142.9
  19742 460.23 395.81 656.32.941.4
  19752 825.63 874.51 655.0-0.07842.5
  19762 915.83 974.11 732.14.740.6
  19773 258.74 414.01 786.63.140.3
  19783 921.25 281.21 850.73.641.0
  19794 619.96 187.11 919.53.742.0
  19805 133.66 838.11 957.12.041.7
  19814 650.96 162.41 965.90.4537.1
  19824 588.16 048.41 993.11.436.9
  19834 531.85 944.42 038.12.335.6
  19844 342.55 667.02 096.22.933.1
  19854 429.35 750.52 146.72.432.9
  19865 593.17 223.62 203.72.736.1
  19876 606.98 487.22 265.42.837.5
  19887 239.09 250.92 360.64.236.6
  19897 349.99 347.82 445.33.635.7
  19908 725.112 067.82 475.91.338.1
  19918 957.712 356.02 477.30.05537.4
  19929 573.913 175.72 455.3-0.8937.3
  19938 768.012 044.42 430.3-1.033.6
  19949 238.512 674.42 467.71.533.1
  199510 541.314 449.72 498.71.334.1
  199610 751.014 734.42 539.61.634.0
  199710 187.713 965.22 615.43.032.3
  199810 382.014 238.52 686.02.733.1
  199910 293.414 123.32 773.23.231.6
  20009 680.713 284.02 894.84.428.8
  20019 831.013 486.42 960.02.329.4
  200210 716.514 692.23 000.01.430.8
  200313 066.917 899.23 059.12.033.5
  200415 234.220 842.53 161.43.334.6
  200516 163.522 081.43 244.32.633.9
  200617 433.223 774.83 360.93.633.7
  200720 237.027 544.33 467.03.234.9
  200822 002.829 885.93 476.70.2834.7
  200919 478.126 403.83 336.0-4.032.3
  201019 854.226 868.13 426.12.730.1
  201121 924.629 628.03 486.81.829.9
  201220 964.828 299.83 483.1-0.1127.9
  201321 801.029 402.73 494.40.3328.3
  201422 093.029 772.53 544.81.427.9
  201518 951.625 517.53 600.91.625.3
  201618 932.225 468.93 665.51.825.0

  Picture. Европа. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1970-2016
  Picture. Европа. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1970-2016
  Picture. Европа. Бруто-националниот доход, раст, %, 1970-2016

  Европа. Бруто-националниот доход, рејтинг, 2016
  #земјимлрд. $%
  Европа18 932.2100
  подрегиони
  1Западна Европа8 388.944.3
  2Северна Европа4 418.223.3
  3Јужна Европа3 687.819.5
  4Источна Европа2 437.312.9
  земји
  1 Германија3 536.618.7
  2 Обединето Кралство2 587.713.7
  3 Франција2 504.713.2
  4 Италија1 863.19.8
  5 Шпанија1 237.06.5
  6 Русија1 212.46.4
  7 Холандија767.94.1
  8 Швајцарија675.13.6
  9 Шведска519.92.7
  10 Белгија462.62.4
  11 Полска453.72.4
  12 Норвешка390.82.1
  13 Австрија390.62.1
  14 Данска314.81.7
  15 Ирска251.91.3
  16 Финска240.91.3
  17 Португалија200.41.1
  18 Грција193.71.0
  19 Чешка182.80.97
  20 Романија182.30.96
  21 Унгарија120.90.64
  22 Украина92.30.49
  23 Словачка87.40.46
  24 Бугарија53.10.28
  25 Хрватска49.70.26
  26 Белорусија45.10.24
  27 Словенија43.30.23
  28 Литванија41.10.22
  29 Луксембург39.90.21
  30 Србија36.10.19
  31 Латвија27.50.15
  32 Естонија22.90.12
  33 Исланд20.60.11
  34 Босна и Херцеговина16.70.088
  35 Албанија11.80.062
  36 Малта10.30.055
  37 Македонија (појаснување)10.30.054
  38 Молдавија7.20.038
  39 Република Косово6.80.036
  40 Монако6.50.034
  41 Лихтенштајн5.10.027
  42 Црна Гора4.40.023
  43 Андора2.90.015
  44 Сан Марино1.30.0071

  Picture. Европа, лидери. Бруто-националниот доход, %, 2016

  Европа, подрегиони

  Европа, подрегиони. Бруто-националниот доход, %, 1970-2016
  подрегиони197019801990200020102016
  Западна Европа34.042.846.346.543.344.3
  Северна Европа16.018.320.825.621.423.3
  Јужна Европа13.917.122.521.221.519.5
  Источна Европа36.221.810.36.613.912.9
  Европа100.0100.0100.0100.0100.0100.0

  Европа, подрегиони. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1970-2016
  подрегиони197019801990200020102016
  Западна Европа2 834.912 777.222 778.624 365.845 092.243 025.5
  Северна Европа2 775.811 447.719 796.226 318.542 499.242 751.2
  Јужна Европа1 516.46 323.113 664.914 098.727 688.124 240.4
  Источна Европа1 535.53 122.62 903.32 109.29 345.18 321.4

  Picture. Европа, подрегиони. Бруто-националниот доход, %, 2016

  © Ivan Kushnir