Економија

Финска. Бруто-националниот доход, 1970-2016

 • Финска и соседи
 • Финска и лидери
 • Финска. Бруто-националниот доход, 1970-2016
  годинамлрд. $по глава, $млрд. $раст, %Сподели, %
  тековни ценипостојани цени 1970СветотЕвропаСеверна Европа
  197011.22 432.211.2 0.330.805.0
  197112.42 671.411.42.10.330.804.9
  197214.53 125.812.37.50.340.805.0
  197319.24 105.713.16.70.370.855.6
  197424.55 212.713.52.90.411.006.4
  197529.06 139.213.60.700.441.06.3
  197631.36 608.013.70.420.441.16.8
  197732.86 916.213.70.0310.411.06.4
  197835.67 482.914.13.20.370.915.7
  197943.79 167.215.17.40.400.955.7
  198052.911 051.916.05.70.431.05.6
  198151.510 700.716.10.770.411.15.8
  198251.710 682.916.62.80.421.16.1
  198349.910 258.617.13.10.391.16.2
  198451.810 603.017.73.40.401.26.7
  198554.911 178.518.33.80.411.26.7
  198672.314 665.218.92.80.471.37.0
  198790.018 190.319.53.50.511.47.1
  1988107.321 632.720.65.40.541.57.2
  1989116.323 358.921.54.30.561.67.7
  1990137.627 542.021.50.250.601.67.6
  1991123.224 543.120.0-6.80.511.46.6
  1992107.221 254.219.2-4.50.421.15.5
  199384.316 627.918.9-1.50.320.965.0
  199498.919 402.219.95.30.351.15.3
  1995130.325 448.721.05.70.421.26.2
  1996129.125 135.721.94.40.411.25.9
  1997124.924 249.623.57.10.401.25.4
  1998131.425 434.824.65.00.421.35.3
  1999133.925 863.426.05.40.411.35.3
  2000124.824 047.227.56.00.371.35.0
  2001129.224 843.028.43.20.391.35.2
  2002140.026 848.829.02.00.401.35.2
  2003170.132 532.129.31.10.441.35.3
  2004198.237 801.130.95.30.451.35.3
  2005205.339 035.731.62.50.431.35.1
  2006218.641 417.033.14.60.421.35.1
  2007256.248 353.234.64.50.441.35.2
  2008284.353 437.734.80.590.451.35.8
  2009254.747 674.532.3-7.30.421.36.2
  2010251.246 806.733.23.10.381.35.9
  2011274.951 012.133.81.70.371.35.9
  2012258.047 671.633.3-1.40.341.25.6
  2013270.949 830.033.0-0.940.351.25.7
  2014275.150 384.933.0-0.0700.351.25.5
  2015234.242 729.633.0-0.140.311.25.1
  2016240.943 777.033.72.20.321.35.5

  Picture. Финска. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1970-2016
  Picture. Финска. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1970-2016
  Picture. Финска. Бруто-националниот доход, раст, %, 1970-2016

  Финска и соседи

  Финска и соседи. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1970-2016
  земји197019801990200020102016
  Русија568.0251.91 476.31 212.4
  Шведска37.5140.1255.4259.8502.7519.9
  Норвешка12.762.5116.4169.0433.1390.8
  Финска11.252.9137.6124.8251.2240.9

  Финска и соседи. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1970-2016
  земји197019801990200020102016
  Норвешка3 277.915 301.827 414.937 570.488 644.374 380.6
  Шведска4 657.116 846.129 813.429 254.953 532.352 848.4
  Финска2 432.211 051.927 542.024 047.246 806.743 777.0
  Русија3 849.01 720.610 312.18 421.5

  Финска и лидери

  Финска и лидери. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1970-2016
  земји197019801990200020102016
  Соединети Американски Држави1 076.92 852.85 922.910 421.315 121.118 968.7
  Народна Република Кина91.8305.3399.71 200.26 040.411 175.9
  Јапонија211.21 100.23 161.84 957.35 847.35 094.7
  Германија217.3955.81 793.81 937.03 484.43 536.6
  Обединето Кралство139.2590.21 097.01 646.42 460.92 587.7
  Финска11.252.9137.6124.8251.2240.9

  Финска и лидери. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1970-2016
  земји197019801990200020102016
  Соединети Американски Држави5 137.812 415.823 454.536 957.048 992.958 876.5
  Финска2 432.211 051.927 542.024 047.246 806.743 777.0
  Германија2 765.912 206.222 672.623 770.043 073.243 173.6
  Јапонија2 013.39 337.425 393.038 870.445 486.439 880.6
  Обединето Кралство2 502.710 489.619 184.927 927.238 872.439 333.3
  Народна Република Кина111.6307.0340.9935.54 441.97 962.8

  © Ivan Kushnir