Економија

Полска. Бруто-националниот доход, 1970-2016

 • Полска и соседи
 • Полска и лидери
 • Полска. Бруто-националниот доход, 1970-2016
  годинамлрд. $по глава, $млрд. $раст, %Сподели, %
  тековни ценипостојани цени 1970СветотЕвропаИсточна Европа
  197027.3835.127.3 0.802.05.4
  197130.2918.029.37.40.812.05.7
  197233.41 006.730.74.70.771.85.5
  197339.51 183.231.94.20.751.85.5
  197444.31 316.334.27.10.751.86.1
  197547.21 389.636.25.90.711.75.8
  197652.61 536.139.17.90.731.86.4
  197758.41 688.541.97.10.721.86.5
  197866.11 894.944.25.40.691.76.5
  197974.02 102.245.93.80.671.66.8
  198057.01 603.643.1-6.00.461.15.1
  198154.01 506.238.8-10.00.431.24.9
  198265.61 811.937.0-4.80.531.45.6
  198375.92 077.139.05.60.601.76.3
  198476.02 062.741.25.60.581.86.7
  198570.71 904.542.73.60.531.66.3
  198673.61 971.044.54.20.471.36.8
  198763.71 696.245.42.00.360.966.2
  198868.61 818.747.34.10.350.956.7
  198981.92 164.947.30.160.401.18.0
  199063.61 676.041.9-11.50.280.737.1
  199182.52 166.838.9-7.00.340.929.6
  199290.02 357.839.51.40.350.9411.5
  199392.42 413.741.34.50.351.112.1
  1994109.92 863.344.88.70.391.215.0
  1995140.13 644.247.76.30.451.318.2
  1996158.94 126.150.96.80.501.520.3
  1997158.04 099.854.26.40.501.620.0
  1998173.24 492.356.74.60.551.725.5
  1999168.74 374.859.44.70.521.629.1
  2000171.24 440.162.24.70.511.826.7
  2001189.94 930.163.11.40.571.925.8
  2002198.05 145.664.32.00.571.824.0
  2003215.45 604.266.22.90.551.621.8
  2004247.06 432.468.12.80.561.619.5
  2005300.87 840.771.55.00.631.919.1
  2006337.58 802.475.65.80.651.917.7
  2007414.710 818.279.95.70.712.016.9
  2008524.513 684.184.76.00.832.416.9
  2009426.611 130.586.01.50.712.217.8
  2010462.212 059.388.53.00.702.316.8
  2011509.713 301.392.95.00.692.315.0
  2012481.712 570.294.31.50.642.313.9
  2013506.713 225.196.01.80.662.314.1
  2014525.013 709.798.82.90.662.415.6
  2015460.012 021.2102.73.90.612.418.4
  2016453.711 870.0105.52.70.602.418.6

  Picture. Полска. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1970-2016
  Picture. Полска. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1970-2016
  Picture. Полска. Бруто-националниот доход, раст, %, 1970-2016

  Полска и соседи

  Полска и соседи. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1970-2016
  земји197019801990200020102016
  Германија217.3955.81 793.81 937.03 484.43 536.6
  Полска27.357.063.6171.2462.2453.7
  Чешка40.160.3191.4182.8
  Украина92.530.3136.092.3
  Словачка16.820.687.587.4
  Белорусија19.610.856.145.1

  Полска и соседи. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1970-2016
  земји197019801990200020102016
  Германија2 765.912 206.222 672.623 770.043 073.243 173.6
  Чешка3 876.75 864.418 170.117 228.1
  Словачка3 174.43 810.016 189.616 061.9
  Полска835.11 603.61 676.04 440.112 059.311 870.0
  Белорусија1 915.01 083.35 919.34 760.6
  Украина1 797.1620.92 968.82 077.7

  Полска и лидери

  Полска и лидери. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1970-2016
  земји197019801990200020102016
  Соединети Американски Држави1 076.92 852.85 922.910 421.315 121.118 968.7
  Народна Република Кина91.8305.3399.71 200.26 040.411 175.9
  Јапонија211.21 100.23 161.84 957.35 847.35 094.7
  Германија217.3955.81 793.81 937.03 484.43 536.6
  Обединето Кралство139.2590.21 097.01 646.42 460.92 587.7
  Полска27.357.063.6171.2462.2453.7

  Полска и лидери. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1970-2016
  земји197019801990200020102016
  Соединети Американски Држави5 137.812 415.823 454.536 957.048 992.958 876.5
  Германија2 765.912 206.222 672.623 770.043 073.243 173.6
  Јапонија2 013.39 337.425 393.038 870.445 486.439 880.6
  Обединето Кралство2 502.710 489.619 184.927 927.238 872.439 333.3
  Полска835.11 603.61 676.04 440.112 059.311 870.0
  Народна Република Кина111.6307.0340.9935.54 441.97 962.8

  © Ivan Kushnir