Економија

Украина. Бруто-националниот доход, 1990-2016

 • Украина и соседи
 • Украина и лидери
 • Украина. Бруто-националниот доход, 1990-2016
  годинамлрд. $по глава, $млрд. $раст, %Сподели, %
  тековни ценипостојани цени 1990СветотЕвропаИсточна Европа
  199092.51 797.192.5 0.401.110.3
  199186.91 687.684.1-9.10.360.9710.1
  199278.51 526.174.3-11.70.310.8210.1
  199367.31 311.762.2-16.20.260.778.8
  199453.91 054.348.8-21.50.190.587.4
  199547.9940.642.5-13.00.150.456.2
  199644.0869.338.3-9.70.140.415.6
  199749.5986.637.2-3.00.160.496.3
  199841.0825.036.2-2.70.130.406.0
  199930.7623.935.9-0.850.0940.305.3
  200030.3620.937.95.50.0900.314.7
  200137.3771.441.810.40.110.385.1
  200241.8870.844.15.40.120.395.1
  200349.61 041.348.49.80.130.385.0
  200464.21 360.854.312.10.150.425.1
  200585.21 816.055.82.90.180.535.4
  2006106.02 274.459.76.80.200.615.6
  2007142.13 062.265.19.10.240.705.8
  2008178.33 861.466.01.50.280.815.8
  2009114.82 495.855.8-15.50.190.594.8
  2010136.02 968.859.26.10.210.684.9
  2011161.03 532.761.74.10.220.734.8
  2012180.63 982.364.44.40.240.865.2
  2013187.74 160.764.1-0.360.240.865.2
  2014132.02 940.057.9-9.80.170.603.9
  201589.92 013.152.2-9.80.120.473.6
  201692.32 077.753.52.50.120.493.8

  Picture. Украина. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1990-2016
  Picture. Украина. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1990-2016
  Picture. Украина. Бруто-националниот доход, раст, %, 1990-2016

  Украина и соседи

  Украина и соседи. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1990-2016
  земји1990200020102016
  Русија568.0251.91 476.31 212.4
  Полска63.6171.2462.2453.7
  Романија40.736.8163.0182.3
  Унгарија35.544.9124.2120.9
  Украина92.530.3136.092.3
  Бугарија19.112.849.653.1
  Белорусија19.610.856.145.1
  Молдавија4.01.46.37.2

  Украина и соседи. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1990-2016
  земји1990200020102016
  Унгарија3 415.74 397.412 510.612 395.9
  Полска1 676.04 440.112 059.311 870.0
  Романија1 732.31 662.27 975.59 215.9
  Русија3 849.01 720.610 312.18 421.5
  Бугарија2 158.11 606.46 692.67 445.6
  Белорусија1 915.01 083.35 919.34 760.6
  Украина1 797.1620.92 968.82 077.7
  Молдавија911.0322.21 541.71 772.2

  Украина и лидери

  Украина и лидери. Бруто-националниот доход, млрд. $, 1990-2016
  земји1990200020102016
  Соединети Американски Држави5 922.910 421.315 121.118 968.7
  Народна Република Кина399.71 200.26 040.411 175.9
  Јапонија3 161.84 957.35 847.35 094.7
  Германија1 793.81 937.03 484.43 536.6
  Обединето Кралство1 097.01 646.42 460.92 587.7
  Украина92.530.3136.092.3

  Украина и лидери. Бруто-националниот доход, по глава, $, 1990-2016
  земји1990200020102016
  Соединети Американски Држави23 454.536 957.048 992.958 876.5
  Германија22 672.623 770.043 073.243 173.6
  Јапонија25 393.038 870.445 486.439 880.6
  Обединето Кралство19 184.927 927.238 872.439 333.3
  Народна Република Кина340.9935.54 441.97 962.8
  Украина1 797.1620.92 968.82 077.7

  © Ivan Kushnir