Економија

Источна Африка. Расходи за финална државна потрошувачка, 1970-2016

Источна Африка. Расходи за финална државна потрошувачка, 1970-2016
годинамлрд. $по глава, $млрд. $раст, %Сподели, %
тековни ценипостојани цени 1970СветотАфрика
19703.229.73.2 0.5915.0
19713.734.13.59.80.6215.7
19724.338.03.75.60.6115.3
19735.144.23.83.30.6115.8
19746.151.44.04.40.6314.9
19757.258.54.410.10.6212.8
19767.458.94.65.90.6111.6
19778.162.54.71.50.5910.1
19789.974.25.212.00.619.7
197910.878.05.30.540.589.6
198012.286.05.41.60.589.5
198112.685.75.3-1.00.589.9
198213.387.95.3-0.0460.6010.6
198312.882.55.42.00.5710.1
198412.879.95.51.10.5710.8
198512.777.15.5-0.0560.5511.4
198612.472.85.74.90.4613.3
198711.766.55.81.20.3914.3
198812.669.26.716.20.3814.3
198911.762.66.6-1.20.3413.9
199012.564.87.16.30.3313.6
199111.256.67.33.10.2711.8
199210.350.57.87.30.2410.1
19938.842.47.5-4.30.209.2
19949.644.98.29.70.2110.8
199510.246.28.1-1.10.2011.7
199611.048.67.7-5.30.2112.1
199711.449.27.5-2.70.2312.1
199811.146.38.06.50.2211.5
199911.044.68.00.800.2112.2
200011.645.68.44.90.2212.4
200111.243.08.61.70.2112.5
200211.743.68.82.90.2013.2
200313.348.29.710.40.2012.4
200415.052.810.46.60.2011.5
200516.355.711.05.90.2111.0
200617.558.211.32.90.2110.8
200720.365.712.06.60.2110.5
200826.480.813.613.00.2511.3
200926.980.014.03.10.2510.9
201028.983.515.07.00.2510.3
201132.490.916.711.30.269.8
201237.0101.117.55.00.2910.4
201342.4112.519.310.40.3311.5
201446.0118.821.08.70.3512.3
201545.9115.222.67.50.3713.7
201644.7109.223.95.80.3614.4

Picture. Источна Африка. Расходи за финална државна потрошувачка, млрд. $, 1970-2016
Picture. Источна Африка. Расходи за финална државна потрошувачка, по глава, $, 1970-2016
Picture. Источна Африка. Расходи за финална државна потрошувачка, раст, %, 1970-2016

Источна Африка. Расходи за финална државна потрошувачка, рејтинг, 2016
#земјимлрд. $%
Источна Африка44.7100
земји
1 Кенија9.621.5
2 Етиопија6.815.3
3 Танзанија6.815.2
4 Зимбабве4.510.0
5 Мозамбик3.16.9
6 Замбија2.96.4
7 Уганда2.35.1
8 Маврициус1.94.2
9 Мадагаскар1.63.5
10 Руанда1.32.9
11 Еритреја1.02.3
12 Малави0.721.6
13 Јужен Судан0.631.4
14 Бурунди0.621.4
15 Џибути0.430.97
16 Сејшели0.390.88
17 Комори0.120.27
18 Сомалија0.110.26

Picture. Источна Африка, лидери. Расходи за финална државна потрошувачка, %, 2016

© Ivan Kushnir