Економија

Источна Африка. Расходи за финална потрошувачка на домаќинствата, 1970-2016

 • Источна Африка. Расходи за финална потрошувачка на домаќинствата, рејтинг, 2016 (табела)
 • Источна Африка. Расходи за финална потрошувачка на домаќинствата, 1970-2016
  годинамлрд. $по глава, $млрд. $раст, %Сподели, %
  тековни ценипостојани цени 1970СветотАфрика
  197012.9121.512.9 0.6620.9
  197114.6133.713.65.40.6820.9
  197216.4145.314.03.10.6620.9
  197318.9163.513.7-2.50.6420.3
  197422.3187.014.55.80.6719.5
  197524.9202.714.82.10.6518.3
  197624.1190.514.7-0.590.5916.7
  197726.4203.015.01.90.5716.0
  197830.5227.515.96.00.5615.4
  197934.7250.916.54.20.5515.8
  198039.8279.416.92.60.5714.7
  198141.0280.017.21.70.5714.7
  198242.4281.217.51.90.5915.6
  198342.5274.018.02.80.5715.0
  198440.0249.817.8-1.00.5214.3
  198542.5257.518.11.50.5415.5
  198643.3254.819.15.50.4716.6
  198742.4241.020.46.80.4115.6
  198845.5250.821.55.20.4015.2
  198948.6260.622.33.80.4116.0
  199047.5247.321.8-2.40.3514.3
  199149.8252.022.53.30.3514.5
  199247.5234.122.3-0.780.3112.9
  199341.2197.722.61.20.2711.4
  199443.3202.223.12.10.2612.7
  199548.9222.524.04.10.2712.8
  199654.9242.625.56.30.2913.9
  199759.9258.127.47.30.3214.4
  199858.2242.928.02.30.3113.7
  199957.4232.829.45.00.2913.5
  200056.5222.929.3-0.180.2813.8
  200157.7221.130.85.10.2914.3
  200259.9223.632.55.50.2814.0
  200364.9235.333.01.60.2812.9
  200470.0246.734.44.10.2711.8
  200581.4278.937.18.00.2911.8
  200693.2310.839.35.90.3112.4
  2007108.3351.143.19.50.3211.8
  2008140.0428.347.19.30.3813.7
  2009145.5433.350.87.90.4113.9
  2010153.7444.654.67.50.4113.1
  2011170.4478.757.75.60.4113.1
  2012198.6542.360.85.50.4714.2
  2013215.9573.164.25.60.4914.1
  2014230.2594.567.14.40.5114.2
  2015226.3568.569.43.50.5314.5
  2016226.8553.972.84.90.5215.4

  Picture. Источна Африка. Расходи за финална потрошувачка на домаќинствата, млрд. $, 1970-2016
  Picture. Источна Африка. Расходи за финална потрошувачка на домаќинствата, по глава, $, 1970-2016
  Picture. Источна Африка. Расходи за финална потрошувачка на домаќинствата, раст, %, 1970-2016

  Источна Африка. Расходи за финална потрошувачка на домаќинствата, рејтинг, 2016
  #земјимлрд. $%
  Источна Африка226.8100
  земји
  1 Кенија56.324.8
  2 Етиопија47.721.0
  3 Танзанија30.213.3
  4 Уганда18.78.2
  5 Замбија10.94.8
  6 Зимбабве10.74.7
  7 Маврициус9.04.0
  8 Мадагаскар8.03.5
  9 Мозамбик7.83.4
  10 Руанда6.73.0
  11 Јужен Судан4.92.2
  12 Малави4.72.1
  13 Еритреја4.21.8
  14 Бурунди2.51.1
  15 Џибути1.60.71
  16 Комори1.10.47
  17 Сомалија0.960.42
  18 Сејшели0.760.33

  Picture. Источна Африка, лидери. Расходи за финална потрошувачка на домаќинствата, %, 2016

  © Ivan Kushnir