Економија

Андора. Економија, 1970-2016

Андора. Економија, големина

Андора. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.0990.561.31.43.42.9
Бруто-националниот доход0.0990.561.31.43.42.9
Додадена вредност0.0830.471.11.33.12.6

Picture. Андора. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Андора. Економија, раст

Picture. Андора. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Андора. Економија, структура

Андора. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство0.480.480.480.540.540.57
Индустрија6.66.66.65.35.15.1
Градежништво11.711.711.810.39.56.0
Трговија40.640.540.527.026.324.0
Транспорт3.73.73.74.55.95.9
Услуги36.936.937.052.352.658.4

Picture. Андора. Економија, структура, %, 2016

Андора. Економија, квалитет

Андора. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ4 098.115 660.123 886.121 936.839 734.036 987.2
Земјоделство16.362.295.7106.9198.5190.3
Индустрија226.2864.41 318.31 053.41 871.01 708.6

Picture. Андора. Економија, квалитет, 1970-2016

Андора. mk

Андора. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.0120.0810.210.410.860.94
Увоз0.0140.0970.260.450.900.86
Нето-извоз-0.0015-0.016-0.053-0.043-0.0440.086

Picture. Андора. mk, млрд. $, 1970-2016

Андора. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи0.697.1
Производи со седиште во ресурси4.327.3
Ниска технологија произведува44.121.4
Средна технологија произведува29.630.0
Висока технологија произведува16.19.9
други5.24.3

Андора. Економија, перспектива

Picture. Андора. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir