Економија

Африка. Економија, 1970-2016

Африка. Економија, големина

Африка. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ108.6559.5552.3653.11 948.22 143.5
Бруто-националниот доход102.4535.5532.9632.31 882.82 023.3
Додадена вредност98.5497.8513.4612.51 852.22 037.1

Picture. Африка. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Африка. Економија, раст

Picture. Африка. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Африка. Економија, структура

Африка. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство22.716.918.514.815.316.5
Индустрија22.829.427.729.228.822.3
Градежништво6.16.94.94.45.26.3
Трговија13.312.314.614.514.416.2
Транспорт8.510.27.78.89.29.4
Услуги26.724.326.828.327.229.3

Picture. Африка. Економија, структура, %, 2016

Африка. Економија, квалитет

Африка. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ297.01 167.0872.0800.01 859.01 752.0
Земјоделство61.3176.0149.7111.2270.5274.3
Индустрија61.4305.4224.1219.4509.0370.7

Picture. Африка. Економија, квалитет, 1970-2016

Африка. mk

Африка. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз23.8147.6135.2191.9632.1466.4
Увоз23.9133.0131.7165.7607.2614.4
Нето-извоз-0.1314.63.526.224.9-148.0

Picture. Африка. mk, млрд. $, 1970-2016

Африка. Економија, перспектива

Picture. Африка. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir