Економија

Антигва и Барбуда. Економија, 1970-2016

Антигва и Барбуда. Економија, големина

Антигва и Барбуда. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.0340.130.460.781.11.5
Бруто-националниот доход0.0340.130.410.781.11.4
Додадена вредност0.0300.120.410.761.01.3

Picture. Антигва и Барбуда. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Антигва и Барбуда. Економија, раст

Picture. Антигва и Барбуда. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Антигва и Барбуда. Економија, структура

Антигва и Барбуда. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство4.53.22.01.71.81.9
Индустрија9.16.36.55.47.48.9
Градежништво6.06.79.29.610.710.9
Трговија25.635.533.829.626.325.1
Транспорт14.715.415.315.712.211.1
Услуги40.132.833.037.941.642.0

Picture. Антигва и Барбуда. Економија, структура, %, 2016

Антигва и Барбуда. Економија, квалитет

Антигва и Барбуда. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ505.01 831.06 889.09 377.912 127.014 462.0
Земјоделство20.454.7122.7157.9198.2237.5
Индустрија41.4106.4397.5495.2805.01 136.0

Picture. Антигва и Барбуда. Економија, квалитет, 1970-2016

Антигва и Барбуда. mk

Антигва и Барбуда. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.0200.0850.350.470.520.62
Увоз0.0220.120.340.500.680.69
Нето-извоз-0.0029-0.0330.0047-0.032-0.16-0.068

Picture. Антигва и Барбуда. mk, млрд. $, 1970-2016

Антигва и Барбуда. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи9.55.9
Производи со седиште во ресурси16.324.7
Ниска технологија произведува9.69.9
Средна технологија произведува60.930.2
Висока технологија произведува1.48.3
други2.420.9

Антигва и Барбуда. Економија, перспектива

Picture. Антигва и Барбуда. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir