Економија

Албанија. Економија, 1970-2016

Албанија. Економија, големина

Албанија. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ2.32.12.13.511.911.9
Бруто-националниот доход2.32.12.13.611.811.8
Додадена вредност2.32.22.33.110.410.4

Picture. Албанија. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Албанија. Економија, раст

Picture. Албанија. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Албанија. Економија, структура

Албанија. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство36.937.539.627.820.722.7
Индустрија33.934.438.39.113.813.9
Градежништво10.210.49.112.814.99.8
Трговија9.18.46.221.314.615.0
Транспорт1.91.81.36.48.56.9
Услуги8.17.55.522.627.531.6

Picture. Албанија. Економија, структура, %, 2016

Албанија. Економија, квалитет

Албанија. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ1 053.0799.0654.01 117.04 056.04 054.0
Земјоделство401.9311.7272.5273.8728.3805.2
Индустрија369.3285.7263.190.0487.1494.3

Picture. Албанија. Економија, квалитет, 1970-2016

Албанија. mk

Албанија. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.510.500.320.703.33.4
Увоз0.500.470.481.55.85.4
Нето-извоз0.00390.021-0.16-0.81-2.5-2.0

Picture. Албанија. mk, млрд. $, 1970-2016

Албанија. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи18.67.9
Производи со седиште во ресурси14.018.9
Ниска технологија произведува54.223.3
Средна технологија произведува6.522.7
Висока технологија произведува2.37.6
други4.519.6

Албанија. Економија, перспектива

Picture. Албанија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir