Економија

Америка. Економија, 1970-2016

Америка. Економија, големина

Америка. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ1 349.13 930.47 761.213 336.721 925.925 404.3
Бруто-националниот доход1 343.73 895.27 652.413 379.221 868.225 581.7
Додадена вредност1 318.53 882.87 677.413 083.121 278.324 773.7

Picture. Америка. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Америка. Економија, раст

Picture. Америка. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Америка. Економија, структура

Америка. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство3.73.52.81.72.01.9
Индустрија27.627.623.119.918.916.6
Градежништво5.25.34.64.84.65.0
Трговија16.715.915.115.614.515.2
Транспорт9.18.98.38.99.09.2
Услуги37.738.846.149.150.952.1

Picture. Америка. Економија, структура, %, 2016

Америка. Економија, квалитет

Америка. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ2 602.06 361.010 701.015 924.023 343.025 496.0
Земјоделство93.9221.8291.2268.9462.8460.5
Индустрија700.81 732.92 450.43 115.54 286.34 132.0

Picture. Америка. Економија, квалитет, 1970-2016

Америка. mk

Америка. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз103.9487.2909.41 910.93 483.73 835.0
Увоз101.0506.1967.12 265.83 995.34 507.4
Нето-извоз2.9-18.9-57.7-354.9-511.6-672.5

Picture. Америка. mk, млрд. $, 1970-2016

Америка. Економија, перспектива

Picture. Америка. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir