Економија

Ангола. Економија, 1970-2016

Ангола. Економија, големина

Ангола. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ3.87.213.712.283.8106.9
Бруто-националниот доход3.66.812.010.073.5102.4
Додадена вредност3.77.113.612.084.8108.7

Picture. Ангола. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Ангола. Економија, раст

Picture. Ангола. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Ангола. Економија, структура

Ангола. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство14.014.218.05.76.18.0
Индустрија35.535.538.270.342.333.8
Градежништво4.74.73.02.88.912.3
Трговија13.112.810.87.617.821.0
Транспорт4.74.33.21.94.74.7
Услуги28.028.027.111.620.220.2

Picture. Ангола. Економија, структура, %, 2016

Ангола. Економија, квалитет

Ангола. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ562.0801.01 123.0742.03 586.03 711.0
Земјоделство77.3112.3200.442.0222.0302.9
Индустрија195.9280.7425.6514.91 535.11 273.9

Picture. Ангола. Економија, квалитет, 1970-2016

Ангола. mk

Ангола. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз1.42.45.38.251.628.8
Увоз1.32.03.26.535.728.5
Нето-извоз0.100.372.11.815.90.29

Picture. Ангола. mk, млрд. $, 1970-2016

Ангола. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи98.49.3
Производи со седиште во ресурси1.620.9
други0.00004.9

Ангола. Економија, перспектива

Picture. Ангола. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir