Економија

Австрија. Економија, 1970-2016

Австрија. Економија, големина

Австрија. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ15.482.1166.5196.8391.9390.8
Бруто-националниот доход15.482.1167.2195.1395.2390.6
Додадена вредност14.573.0147.8175.6349.2348.1

Picture. Австрија. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Австрија. Економија, раст

Picture. Австрија. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Австрија. Економија, структура

Австрија. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство7.44.93.51.81.41.2
Индустрија34.628.726.224.222.221.4
Градежништво8.88.37.17.56.56.4
Трговија15.717.617.517.017.917.6
Транспорт8.79.29.29.08.89.2
Услуги24.831.336.540.443.344.3

Picture. Австрија. Економија, структура, %, 2016

Австрија. Економија, квалитет

Австрија. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ2 045.010 783.021 552.024 389.046 599.044 857.0
Земјоделство142.4466.5667.5401.8590.6494.1
Индустрија666.62 751.25 016.45 264.69 202.48 532.8

Picture. Австрија. Економија, квалитет, 1970-2016

Австрија. mk

Австрија. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз4.226.059.485.3199.0201.7
Увоз4.228.859.582.6186.1187.8
Нето-извоз-0.0083-2.8-0.112.713.013.9

Picture. Австрија. mk, млрд. $, 1970-2016

Австрија. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи5.49.8
Производи со седиште во ресурси14.215.0
Ниска технологија произведува19.019.2
Средна технологија произведува41.837.5
Висока технологија произведува17.915.3
други1.73.3

Австрија. Економија, перспектива

Picture. Австрија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir