Економија

Барбадос. Економија, 1970-2016

Барбадос. Економија, големина

Барбадос. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.221.02.03.14.44.6
Бруто-националниот доход0.221.002.03.04.34.4
Додадена вредност0.200.941.92.74.04.1

Picture. Барбадос. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Барбадос. Економија, раст

Picture. Барбадос. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Барбадос. Економија, структура

Барбадос. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство7.87.13.72.31.51.6
Индустрија12.518.513.711.59.39.1
Градежништво9.67.86.45.76.36.4
Трговија26.130.227.927.524.324.4
Транспорт6.04.86.87.812.311.3
Услуги38.131.641.645.146.547.3

Picture. Барбадос. Економија, структура, %, 2016

Барбадос. Економија, квалитет

Барбадос. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ904.04 058.07 815.011 568.015 613.015 975.0
Земјоделство64.2263.9267.7226.2210.3224.8
Индустрија103.4689.8992.11 159.41 323.51 300.1

Picture. Барбадос. Економија, квалитет, 1970-2016

Барбадос. mk

Барбадос. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.0930.630.871.31.81.7
Увоз0.140.610.881.42.21.9
Нето-извоз-0.0440.012-0.0049-0.13-0.41-0.27

Picture. Барбадос. mk, млрд. $, 1970-2016

Барбадос. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи5.910.4
Производи со седиште во ресурси29.833.8
Ниска технологија произведува26.716.7
Средна технологија произведува16.924.7
Висока технологија произведува10.911.3
други9.83.1

Барбадос. Економија, перспектива

Picture. Барбадос. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir