Економија

Бангладеш. Економија, 1970-2016

Бангладеш. Економија, големина

Бангладеш. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ6.216.728.145.5114.5220.8
Бруто-националниот доход6.216.828.647.1123.8233.6
Додадена вредност5.816.327.143.9109.3209.9

Picture. Бангладеш. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Бангладеш. Економија, раст

Picture. Бангладеш. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Бангладеш. Економија, структура

Бангладеш. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство41.834.931.525.517.814.8
Индустрија8.817.615.317.619.621.1
Градежништво3.84.96.07.76.57.7
Трговија16.214.813.213.414.914.0
Транспорт9.89.38.38.610.610.3
Услуги19.718.625.727.230.632.1

Picture. Бангладеш. Економија, структура, %, 2016

Бангладеш. Економија, квалитет

Бангладеш. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ95.0205.0265.0346.0753.01 355.0
Земјоделство37.469.680.485.2128.0190.3
Индустрија7.835.139.258.7141.2271.7

Picture. Бангладеш. Економија, квалитет, 1970-2016

Бангладеш. mk

Бангладеш. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.360.911.86.418.336.8
Увоз0.552.63.98.724.947.0
Нето-извоз-0.18-1.7-2.1-2.4-6.6-10.3

Picture. Бангладеш. mk, млрд. $, 1970-2016

Бангладеш. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи3.118.1
Производи со седиште во ресурси2.118.2
Ниска технологија произведува93.023.7
Средна технологија произведува1.131.2
Висока технологија произведува0.567.6
други0.131.2

Бангладеш. Економија, перспектива

Picture. Бангладеш. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir