Економија

Белгија. Економија, 1970-2016

Белгија. Економија, големина

Белгија. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ26.8127.5206.4237.9483.5468.0
Бруто-националниот доход27.2127.5207.0243.9498.8462.6
Додадена вредност23.2112.2185.4212.4432.5417.7

Picture. Белгија. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Белгија. Економија, раст

Picture. Белгија. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Белгија. Економија, структура

Белгија. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство4.22.62.21.30.850.69
Индустрија36.827.525.822.717.616.8
Градежништво7.57.85.65.15.65.3
Трговија12.712.414.012.914.514.1
Транспорт8.59.49.49.810.29.6
Услуги30.340.343.048.251.353.5

Picture. Белгија. Економија, структура, %, 2016

Белгија. Економија, квалитет

Белгија. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ2 788.012 920.020 629.023 138.044 205.041 199.0
Земјоделство102.1291.4411.4270.2337.0254.2
Индустрија887.03 122.04 786.74 684.96 967.86 189.0

Picture. Белгија. Економија, квалитет, 1970-2016

Белгија. mk

Белгија. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз11.963.2125.9171.0369.7387.8
Увоз11.467.2123.0164.7361.0381.5
Нето-извоз0.51-4.02.86.38.76.2

Picture. Белгија. mk, млрд. $, 1970-2016

Белгија. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи8.213.0
Производи со седиште во ресурси25.625.7
Ниска технологија произведува13.812.4
Средна технологија произведува33.131.8
Висока технологија произведува15.815.5
други3.51.6

Белгија. Економија, перспектива

Picture. Белгија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir