Економија

Буркина Фасо. Економија, 1970-2016

Буркина Фасо. Економија, големина

Буркина Фасо. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.451.93.12.69.011.7
Бруто-националниот доход0.451.93.12.68.711.4
Додадена вредност0.431.93.02.58.310.7

Picture. Буркина Фасо. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Буркина Фасо. Економија, раст

Picture. Буркина Фасо. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Буркина Фасо. Економија, структура

Буркина Фасо. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство42.341.328.832.835.130.3
Индустрија13.912.616.115.015.222.6
Градежништво4.63.04.86.55.13.1
Трговија14.914.014.812.415.111.3
Транспорт7.58.74.24.74.24.4
Услуги16.720.431.228.525.428.4

Picture. Буркина Фасо. Економија, структура, %, 2016

Буркина Фасо. Економија, квалитет

Буркина Фасо. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ80.0283.0356.0227.0575.0627.0
Земјоделство32.3112.399.569.9186.7173.3
Индустрија10.634.455.831.980.7129.0

Picture. Буркина Фасо. Економија, квалитет, 1970-2016

Буркина Фасо. mk

Буркина Фасо. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.0280.180.340.251.73.3
Увоз0.0700.570.770.662.74.5
Нето-извоз-0.042-0.39-0.42-0.41-0.94-1.2

Picture. Буркина Фасо. mk, млрд. $, 1970-2016

Буркина Фасо. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи16.68.8
Производи со седиште во ресурси3.429.7
Ниска технологија произведува0.9012.0
Средна технологија произведува2.536.7
Висока технологија произведува0.5911.7
други76.11.2

Буркина Фасо. Економија, перспектива

Picture. Буркина Фасо. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir