Економија

Бугарија. Економија, 1970-2016

Бугарија. Економија, големина

Бугарија. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ9.010.820.713.250.653.2
Бруто-националниот доход8.910.719.112.849.653.1
Додадена вредност8.810.620.611.544.045.9

Picture. Бугарија. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Бугарија. Економија, раст

Picture. Бугарија. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Бугарија. Економија, структура

Бугарија. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство16.715.519.412.64.84.7
Индустрија37.938.035.920.920.224.4
Градежништво7.57.46.55.07.23.9
Трговија10.411.98.112.513.816.2
Транспорт11.311.211.811.511.312.1
Услуги16.116.118.337.542.738.7

Picture. Бугарија. Економија, структура, %, 2016

Бугарија. Економија, квалитет

Бугарија. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ1 058.01 221.02 344.01 645.06 835.07 465.0
Земјоделство173.4184.7450.6181.5284.2302.7
Индустрија393.1453.9834.1301.51 202.01 571.3

Picture. Бугарија. Економија, квалитет, 1970-2016

Бугарија. mk

Бугарија. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз3.34.17.24.825.434.1
Увоз3.44.38.15.526.831.8
Нето-извоз-0.071-0.20-0.91-0.70-1.42.3

Picture. Бугарија. mk, млрд. $, 1970-2016

Бугарија. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи20.317.6
Производи со седиште во ресурси21.917.7
Ниска технологија произведува18.814.9
Средна технологија произведува22.931.3
Висока технологија произведува8.812.1
други7.46.4

Бугарија. Економија, перспектива

Picture. Бугарија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir