Економија

Бахреин. Економија, 1970-2016

Бахреин. Економија, големина

Бахреин. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.423.84.99.125.732.2
Бруто-националниот доход0.484.34.88.823.330.4
Додадена вредност0.383.64.88.925.431.9

Picture. Бахреин. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Бахреин. Економија, раст

Picture. Бахреин. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Бахреин. Економија, структура

Бахреин. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство0.900.790.750.650.300.34
Индустрија39.543.031.537.637.931.8
Градежништво10.87.26.33.57.58.0
Трговија12.510.08.26.57.47.1
Транспорт5.15.76.06.46.87.5
Услуги31.133.347.345.240.045.2

Picture. Бахреин. Економија, структура, %, 2016

Бахреин. Економија, квалитет

Бахреин. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ1 985.010 460.09 899.013 636.020 722.022 579.0
Земјоделство16.379.372.486.961.775.1
Индустрија712.24 317.13 046.45 049.47 777.27 124.6

Picture. Бахреин. Економија, квалитет, 1970-2016

Бахреин. mk

Бахреин. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.363.03.97.217.923.8
Увоз0.383.43.95.113.121.1
Нето-извоз-0.016-0.320.0692.04.82.7

Picture. Бахреин. mk, млрд. $, 1970-2016

Бахреин. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи29.920.8
Производи со седиште во ресурси40.116.7
Ниска технологија произведува12.413.6
Средна технологија произведува14.832.3
Висока технологија произведува1.89.0
други0.987.7

Бахреин. Економија, перспектива

Picture. Бахреин. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir