Економија

Бурунди. Економија, 1970-2016

Бурунди. Економија, големина

Бурунди. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.250.951.10.712.02.9
Бруто-националниот доход0.240.961.10.722.02.9
Додадена вредност0.230.861.10.631.92.7

Picture. Бурунди. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Бурунди. Економија, раст

Picture. Бурунди. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Бурунди. Економија, структура

Бурунди. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство68.261.852.440.540.737.7
Индустрија7.19.317.614.311.911.9
Градежништво2.34.93.44.54.43.4
Трговија8.08.74.98.17.07.8
Транспорт1.22.23.18.53.74.7
Услуги13.313.218.524.132.334.6

Picture. Бурунди. Економија, структура, %, 2016

Бурунди. Економија, квалитет

Бурунди. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ71.0231.0212.0111.0232.0273.0
Земјоделство44.9129.2108.540.089.297.8
Индустрија4.719.436.514.126.030.9

Picture. Бурунди. Економија, квалитет, 1970-2016

Бурунди. mk

Бурунди. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.0260.0810.0910.0550.200.18
Увоз0.0280.190.300.150.600.92
Нето-извоз-0.0023-0.11-0.21-0.096-0.41-0.74

Picture. Бурунди. mk, млрд. $, 1970-2016

Бурунди. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи34.06.4
Производи со седиште во ресурси10.225.7
Ниска технологија произведува6.917.9
Средна технологија произведува5.326.7
Висока технологија произведува1.221.4
други42.51.8

Бурунди. Економија, перспектива

Picture. Бурунди. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir