Економија

Бенин. Економија, 1970-2016

Бенин. Економија, големина

Бенин. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.321.52.02.67.08.9
Бруто-националниот доход0.321.52.02.66.98.8
Додадена вредност0.291.32.02.36.28.0

Picture. Бенин. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Бенин. Економија, раст

Picture. Бенин. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Бенин. Економија, структура

Бенин. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство34.432.935.425.525.423.0
Индустрија10.89.29.524.116.916.3
Градежништво3.73.23.27.37.97.8
Трговија16.017.116.015.712.414.9
Транспорт7.47.97.35.89.511.0
Услуги27.829.828.621.528.027.0

Picture. Бенин. Економија, структура, %, 2016

Бенин. Економија, квалитет

Бенин. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ111.0399.0400.0374.0758.0818.0
Земјоделство33.8117.4138.685.6172.3169.5
Индустрија10.632.737.480.9114.4120.0

Picture. Бенин. Економија, квалитет, 1970-2016

Бенин. mk

Бенин. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.130.520.380.541.72.4
Увоз0.110.640.530.902.63.4
Нето-извоз0.024-0.12-0.15-0.35-0.94-0.92

Picture. Бенин. mk, млрд. $, 1970-2016

Бенин. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи42.428.8
Производи со седиште во ресурси27.121.7
Ниска технологија произведува3.418.8
Средна технологија произведува4.319.4
Висока технологија произведува0.479.4
други22.42.0

Бенин. Економија, перспектива

Picture. Бенин. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir