Економија

Брунеј. Економија, 1970-2016

Брунеј. Економија, големина

Брунеј. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.226.23.96.613.711.4
Бруто-националниот доход0.226.23.96.613.612.2
Додадена вредност0.226.43.96.814.011.6

Picture. Брунеј. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Брунеј. Економија, раст

Picture. Брунеј. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Брунеј. Економија, структура

Брунеј. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство0.410.210.930.960.721.2
Индустрија91.889.961.462.865.654.0
Градежништво0.590.571.81.71.82.5
Трговија0.913.75.74.84.76.5
Транспорт0.490.403.83.33.14.0
Услуги5.85.226.326.424.131.9

Picture. Брунеј. Економија, структура, %, 2016

Брунеј. Економија, квалитет

Брунеј. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ1 736.031 918.015 073.019 955.035 267.026 939.0
Земјоделство7.168.4140.5197.2258.6324.3
Индустрија1 593.829 642.19 256.412 895.323 572.714 760.7

Picture. Брунеј. Економија, квалитет, 1970-2016

Брунеј. mk

Брунеј. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.205.82.03.79.25.7
Увоз0.0440.721.22.03.84.3
Нето-извоз0.165.10.761.75.41.3

Picture. Брунеј. mk, млрд. $, 1970-2016

Брунеј. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи91.512.2
Производи со седиште во ресурси1.015.9
Ниска технологија произведува0.8013.0
Средна технологија произведува5.340.3
Висока технологија произведува1.317.8
други0.0650.87

Брунеј. Економија, перспектива

Picture. Брунеј. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir