Економија

Боливија. Економија, 1970-2016

Боливија. Економија, големина

Боливија. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ1.03.54.98.419.633.8
Бруто-националниот доход1.03.34.68.218.833.1
Додадена вредност0.953.54.57.616.529.2

Picture. Боливија. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Боливија. Економија, раст

Picture. Боливија. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Боливија. Економија, структура

Боливија. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство17.718.916.414.312.412.9
Индустрија27.631.130.925.032.725.6
Градежништво8.84.13.33.33.23.7
Трговија8.810.713.011.411.711.0
Транспорт8.85.710.012.510.711.2
Услуги28.229.526.433.629.435.6

Picture. Боливија. Економија, структура, %, 2016

Боливија. Економија, квалитет

Боливија. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ224.0630.0710.01 007.01 981.03 105.0
Земјоделство37.3117.8109.0130.6205.8346.4
Индустрија58.4194.6204.6228.7544.3686.1

Picture. Боливија. Економија, квалитет, 1970-2016

Боливија. mk

Боливија. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.250.921.11.58.18.3
Увоз0.250.721.22.36.710.8
Нето-извоз0.00.20-0.056-0.761.3-2.5

Picture. Боливија. mk, млрд. $, 1970-2016

Боливија. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи52.73.3
Производи со седиште во ресурси31.817.0
Ниска технологија произведува4.017.1
Средна технологија произведува1.249.3
Висока технологија произведува0.1212.5
други10.20.76

Боливија. Економија, перспектива

Picture. Боливија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir