Економија

Бутан. Економија, 1970-2016

Бутан. Економија, големина

Бутан. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.0620.130.270.441.62.2
Бруто-националниот доход0.0500.100.260.441.52.0
Додадена вредност0.0610.130.270.431.52.1

Picture. Бутан. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Бутан. Економија, раст

Picture. Бутан. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Бутан. Економија, структура

Бутан. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство43.245.037.127.417.517.3
Индустрија5.23.817.821.729.726.4
Градежништво13.210.78.414.314.817.1
Трговија8.28.14.55.06.310.2
Транспорт4.74.76.99.310.09.4
Услуги25.427.625.322.321.719.6

Picture. Бутан. Економија, структура, %, 2016

Бутан. Економија, квалитет

Бутан. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ207.0314.0509.0766.02 179.02 774.0
Земјоделство88.6140.8189.0205.3366.0458.3
Индустрија10.712.090.8162.6622.3698.4

Picture. Бутан. Економија, квалитет, 1970-2016

Бутан. mk

Бутан. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.00890.0180.0790.130.670.66
Увоз0.0270.0500.0900.211.11.2
Нето-извоз-0.018-0.032-0.011-0.083-0.45-0.52

Picture. Бутан. mk, млрд. $, 1970-2016

Бутан. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи15.312.4
Производи со седиште во ресурси21.628.1
Ниска технологија произведува5.713.6
Средна технологија произведува46.337.8
Висока технологија произведува0.406.9
други10.81.1

Бутан. Економија, перспектива

Picture. Бутан. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir