Економија

Боцвана. Економија, 1970-2016

Боцвана. Економија, големина

Боцвана. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.0670.853.75.812.815.6
Бруто-националниот доход0.0700.793.65.112.214.9
Додадена вредност0.0720.733.45.311.414.2

Picture. Боцвана. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Боцвана. Економија, раст

Picture. Боцвана. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Боцвана. Економија, структура

Боцвана. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство36.315.44.63.02.82.2
Индустрија15.636.448.345.129.127.9
Градежништво8.28.98.25.46.56.8
Трговија9.29.07.711.016.920.1
Транспорт4.42.83.13.65.86.2
Услуги26.227.428.131.938.936.8

Picture. Боцвана. Економија, структура, %, 2016

Боцвана. Економија, квалитет

Боцвана. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ96.0851.02 701.03 349.06 346.06 917.0
Земјоделство37.7112.0113.093.6157.9138.3
Индустрија16.2264.71 176.41 383.41 652.61 755.5

Picture. Боцвана. Економија, квалитет, 1970-2016

Боцвана. mk

Боцвана. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.0170.442.03.05.68.6
Увоз0.0480.571.92.36.66.6
Нето-извоз-0.031-0.130.0590.68-0.982.0

Picture. Боцвана. mk, млрд. $, 1970-2016

Боцвана. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи2.45.8
Производи со седиште во ресурси92.550.9
Ниска технологија произведува0.9310.2
Средна технологија произведува3.020.9
Висока технологија произведува0.628.5
други0.513.7

Боцвана. Економија, перспектива

Picture. Боцвана. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir