Економија

Канада. Економија, 1970-2016

Канада. Економија, големина

Канада. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ87.9273.8593.9742.31 613.51 529.8
Бруто-националниот доход86.6266.4572.5722.71 581.51 508.5
Додадена вредност81.0260.9551.2689.41 509.61 434.6

Picture. Канада. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Канада. Економија, раст

Picture. Канада. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Канада. Економија, структура

Канада. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство4.54.02.92.31.41.7
Индустрија28.830.324.528.221.120.5
Градежништво7.37.46.85.07.48.0
Трговија14.413.314.513.312.912.4
Транспорт8.88.17.27.08.67.5
Услуги36.336.944.144.248.549.9

Picture. Канада. Економија, структура, %, 2016

Канада. Економија, квалитет

Канада. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ4 097.011 161.021 448.024 151.047 221.042 154.0
Земјоделство168.2429.5569.8510.5628.8668.3
Индустрија1 086.23 221.74 876.36 334.19 334.78 103.8

Picture. Канада. Економија, квалитет, 1970-2016

Канада. mk

Канада. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз19.375.5148.9328.4469.1474.3
Увоз17.070.4147.9286.7500.0510.6
Нето-извоз2.25.11.141.7-30.9-36.3

Picture. Канада. mk, млрд. $, 1970-2016

Канада. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи25.49.3
Производи со седиште во ресурси17.914.2
Ниска технологија произведува7.014.7
Средна технологија произведува30.841.4
Висока технологија произведува9.516.0
други9.44.4

Канада. Економија, перспектива

Picture. Канада. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir