Економија

Демократска Република Конго. Економија, 1970-2016

Демократска Република Конго. Економија, големина

Демократска Република Конго. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ4.815.615.08.321.640.3
Бруто-националниот доход4.715.313.88.120.539.6
Додадена вредност4.614.814.48.320.637.7

Picture. Демократска Република Конго. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Демократска Република Конго. Економија, раст

Picture. Демократска Република Конго. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Демократска Република Конго. Економија, структура

Демократска Република Конго. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство17.526.831.032.322.420.6
Индустрија32.830.024.519.736.340.2
Градежништво5.05.04.52.94.22.9
Трговија11.715.115.917.611.112.3
Транспорт8.414.615.318.411.210.0
Услуги24.68.48.99.114.713.9

Picture. Демократска Република Конго. Економија, структура, %, 2016

Демократска Република Конго. Економија, квалитет

Демократска Република Конго. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ239.0593.0434.0177.0334.0512.0
Земјоделство40.5150.2129.156.671.698.7
Индустрија75.7167.9102.234.5115.7192.5

Picture. Демократска Република Конго. Економија, квалитет, 1970-2016

Демократска Република Конго. mk

Демократска Република Конго. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз2.15.64.40.958.98.9
Увоз2.05.84.31.310.711.9
Нето-извоз0.072-0.250.044-0.34-1.8-3.0

Picture. Демократска Република Конго. mk, млрд. $, 1970-2016

Демократска Република Конго. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи58.79.8
Производи со седиште во ресурси37.216.9
Ниска технологија произведува0.1221.7
Средна технологија произведува1.0031.8
Висока технологија произведува0.1917.9
други2.71.9

Демократска Република Конго. Економија, перспектива

Picture. Демократска Република Конго. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir