Економија

Централноафриканска Република. Економија, 1970-2016

Централноафриканска Република. Економија, големина

Централноафриканска Република. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.281.21.50.962.01.8
Бруто-националниот доход0.200.841.50.942.11.8
Додадена вредност0.261.21.60.951.91.8

Picture. Централноафриканска Република. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Централноафриканска Република. Економија, раст

Picture. Централноафриканска Република. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Централноафриканска Република. Економија, структура

Централноафриканска Република. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство29.732.436.041.441.231.9
Индустрија26.223.624.717.221.222.4
Градежништво0.970.631.71.62.83.1
Трговија15.115.813.912.713.817.6
Транспорт1.31.41.62.32.93.8
Услуги26.826.222.224.718.121.2

Picture. Централноафриканска Република. Економија, структура, %, 2016

Централноафриканска Република. Економија, квалитет

Централноафриканска Република. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ151.0510.0513.0255.0457.0394.0
Земјоделство42.6170.5193.0104.9176.5123.6
Индустрија37.6124.5132.243.691.086.7

Picture. Централноафриканска Република. Економија, квалитет, 1970-2016

Централноафриканска Република. mk

Централноафриканска Република. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.0880.290.280.210.200.20
Увоз0.110.480.410.250.480.54
Нето-извоз-0.027-0.18-0.13-0.041-0.28-0.34

Picture. Централноафриканска Република. mk, млрд. $, 1970-2016

Централноафриканска Република. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи28.211.6
Производи со седиште во ресурси66.425.9
Ниска технологија произведува1.111.6
Средна технологија произведува2.528.5
Висока технологија произведува1.219.8
други0.642.6

Централноафриканска Република. Економија, перспектива

Picture. Централноафриканска Република. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir