Економија

Швајцарија. Економија, 1970-2016

Швајцарија. Економија, големина

Швајцарија. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ24.3119.0258.1272.0583.8668.9
Бруто-националниот доход24.9121.9264.3290.1618.1675.1
Додадена вредност23.3114.5246.7259.8562.2648.6

Picture. Швајцарија. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Швајцарија. Економија, раст

Picture. Швајцарија. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Швајцарија. Економија, структура

Швајцарија. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство2.62.62.21.20.730.67
Индустрија27.227.823.621.721.620.3
Градежништво7.37.27.84.95.05.5
Трговија18.118.117.816.117.916.0
Транспорт8.98.98.38.38.28.4
Услуги36.035.440.347.746.649.2

Picture. Швајцарија. Економија, структура, %, 2016

Швајцарија. Економија, квалитет

Швајцарија. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ3 935.018 879.038 663.037 957.074 538.079 609.0
Земјоделство96.7473.1815.8437.9521.1519.5
Индустрија1 028.75 041.68 722.97 875.215 482.615 689.1

Picture. Швајцарија. Економија, квалитет, 1970-2016

Швајцарија. mk

Швајцарија. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз10.256.2108.7141.8373.4440.2
Увоз10.258.7107.3125.1311.1365.1
Нето-извоз-0.022-2.51.316.762.375.1

Picture. Швајцарија. mk, млрд. $, 1970-2016

Швајцарија. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи2.14.7
Производи со седиште во ресурси9.711.2
Ниска технологија произведува9.814.5
Средна технологија произведува20.618.8
Висока технологија произведува28.317.1
други29.533.7

Швајцарија. Економија, перспектива

Picture. Швајцарија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir