Економија

Брег на Слоновата Коска. Економија, 1970-2016

Брег на Слоновата Коска. Економија, големина

Брег на Слоновата Коска. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ1.510.211.910.724.936.8
Бруто-националниот доход1.59.710.510.124.035.5
Додадена вредност1.49.711.810.323.533.0

Picture. Брег на Слоновата Коска. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Брег на Слоновата Коска. Економија, раст

Picture. Брег на Слоновата Коска. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Брег на Слоновата Коска. Економија, структура

Брег на Слоновата Коска. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство28.729.929.824.826.020.8
Индустрија15.513.622.324.322.026.3
Градежништво7.17.21.82.91.86.6
Трговија21.719.016.119.013.711.6
Транспорт8.17.87.45.57.78.9
Услуги19.022.422.723.528.825.8

Picture. Брег на Слоновата Коска. Економија, структура, %, 2016

Брег на Слоновата Коска. Економија, квалитет

Брег на Слоновата Коска. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ286.01 227.0969.0640.01 220.01 552.0
Земјоделство77.6351.7286.1152.6299.3290.6
Индустрија41.8160.5213.7150.0252.6366.0

Picture. Брег на Слоновата Коска. Економија, квалитет, 1970-2016

Брег на Слоновата Коска. mk

Брег на Слоновата Коска. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.563.73.44.312.611.8
Увоз0.514.42.93.610.810.7
Нето-извоз0.045-0.790.490.641.81.1

Picture. Брег на Слоновата Коска. mk, млрд. $, 1970-2016

Брег на Слоновата Коска. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи62.332.4
Производи со седиште во ресурси16.514.9
Ниска технологија произведува3.010.4
Средна технологија произведува10.632.8
Висока технологија произведува0.729.2
други6.80.39

Брег на Слоновата Коска. Економија, перспектива

Picture. Брег на Слоновата Коска. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir