Економија

Камерун. Економија, 1970-2016

Камерун. Економија, големина

Камерун. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ1.310.112.810.026.132.2
Бруто-националниот доход1.210.012.39.626.731.8
Додадена вредност1.29.012.69.224.429.6

Picture. Камерун. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Камерун. Економија, раст

Picture. Камерун. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Камерун. Економија, структура

Камерун. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство21.019.215.616.515.116.7
Индустрија14.821.122.628.424.521.3
Градежништво5.23.86.35.04.65.3
Трговија22.012.814.514.721.321.1
Транспорт8.26.87.98.78.58.5
Услуги28.836.233.126.626.127.1

Picture. Камерун. Економија, структура, %, 2016

Камерун. Економија, квалитет

Камерун. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ202.01 171.01 094.0658.01 309.01 374.0
Земјоделство39.6201.3167.699.6184.1210.6
Индустрија28.0221.4243.1171.3299.0269.1

Picture. Камерун. Економија, квалитет, 1970-2016

Камерун. mk

Камерун. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.392.73.42.85.86.0
Увоз0.583.93.62.47.07.5
Нето-извоз-0.19-1.3-0.190.38-1.2-1.6

Picture. Камерун. mk, млрд. $, 1970-2016

Камерун. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи67.327.4
Производи со седиште во ресурси24.320.2
Ниска технологија произведува1.413.4
Средна технологија произведува2.926.3
Висока технологија произведува0.4611.5
други3.61.1

Камерун. Економија, перспектива

Picture. Камерун. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir