Економија

Колумбија. Економија, 1970-2016

Колумбија. Економија, големина

Колумбија. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ10.247.256.999.9287.0282.5
Бруто-националниот доход9.947.054.098.2276.8275.5
Додадена вредност9.846.153.892.7262.9258.5

Picture. Колумбија. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Колумбија. Економија, раст

Picture. Колумбија. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Колумбија. Економија, структура

Колумбија. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство17.913.812.08.97.17.1
Индустрија19.822.626.924.927.122.3
Градежништво4.35.35.74.57.910.2
Трговија13.013.414.713.912.713.7
Транспорт5.95.86.16.86.97.0
Услуги39.139.134.641.038.339.6

Picture. Колумбија. Економија, структура, %, 2016

Колумбија. Економија, квалитет

Колумбија. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ462.01 702.01 661.02 472.06 251.05 806.0
Земјоделство79.8229.7187.8205.3406.4378.4
Индустрија88.1375.0421.7571.71 550.31 187.5

Picture. Колумбија. Економија, квалитет, 1970-2016

Колумбија. mk

Колумбија. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.925.27.815.945.739.7
Увоз1.46.77.916.751.058.3
Нето-извоз-0.46-1.5-0.055-0.84-5.2-18.7

Picture. Колумбија. mk, млрд. $, 1970-2016

Колумбија. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи58.410.1
Производи со седиште во ресурси14.823.4
Ниска технологија произведува6.212.9
Средна технологија произведува12.832.4
Висока технологија произведува2.619.8
други5.21.5

Колумбија. Економија, перспектива

Picture. Колумбија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir