Економија

Костарика. Економија, 1970-2016

Костарика. Економија, големина

Костарика. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ1.36.17.314.937.357.4
Бруто-националниот доход1.25.97.014.336.154.5
Додадена вредност1.15.56.613.534.152.6

Picture. Костарика. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Костарика. Економија, раст

Picture. Костарика. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Костарика. Економија, структура

Костарика. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство17.013.711.910.37.25.5
Индустрија22.423.725.124.119.216.8
Градежништво5.88.74.44.16.24.8
Трговија20.419.919.616.513.413.1
Транспорт6.56.67.86.37.79.0
Услуги27.827.331.138.846.450.9

Picture. Костарика. Економија, структура, %, 2016

Костарика. Економија, квалитет

Костарика. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ677.02 572.02 345.03 808.08 199.011 825.0
Земјоделство105.4316.8256.1353.7540.1597.0
Индустрија139.4549.6539.4832.21 442.91 818.1

Picture. Костарика. Економија, квалитет, 1970-2016

Костарика. mk

Костарика. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.311.42.26.412.418.2
Увоз0.422.22.96.513.118.3
Нето-извоз-0.12-0.78-0.74-0.100-0.70-0.17

Picture. Костарика. mk, млрд. $, 1970-2016

Костарика. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи31.59.1
Производи со седиште во ресурси17.720.4
Ниска технологија произведува12.516.6
Средна технологија произведува27.634.3
Висока технологија произведува9.216.7
други1.52.9

Костарика. Економија, перспектива

Picture. Костарика. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir