Економија

Куба. Економија, 1970-2016

Куба. Економија, големина

Куба. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ5.719.928.630.664.389.7
Бруто-националниот доход5.619.528.029.962.988.5
Додадена вредност6.221.831.930.263.788.7

Picture. Куба. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Куба. Економија, раст

Picture. Куба. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Куба. Економија, структура

Куба. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство10.210.110.86.73.73.9
Индустрија13.613.612.520.018.117.8
Градежништво6.86.87.65.85.05.1
Трговија28.228.527.425.223.823.8
Транспорт9.99.98.79.38.38.4
Услуги31.331.132.932.941.141.0

Picture. Куба. Економија, структура, %, 2016

Куба. Економија, квалитет

Куба. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ653.02 025.02 707.02 741.05 676.07 815.0
Земјоделство73.0224.4325.6180.9205.1299.4
Индустрија97.2301.4377.9542.01 016.11 373.6

Picture. Куба. Економија, квалитет, 1970-2016

Куба. mk

Куба. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз1.96.58.74.314.520.4
Увоз2.58.811.75.211.416.9
Нето-извоз-0.66-2.3-3.0-0.863.13.6

Picture. Куба. mk, млрд. $, 1970-2016

Куба. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи8.922.5
Производи со седиште во ресурси53.815.2
Ниска технологија произведува1.814.3
Средна технологија произведува11.034.6
Висока технологија произведува15.612.0
други8.91.4

Куба. Економија, перспектива

Picture. Куба. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir