Економија

Кипар. Економија, 1970-2016

Кипар. Економија, големина

Кипар. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.622.46.310.025.620.0
Бруто-националниот доход0.602.36.09.124.819.7
Додадена вредност0.582.35.99.122.517.5

Picture. Кипар. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Кипар. Економија, раст

Picture. Кипар. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Кипар. Економија, структура

Кипар. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство15.89.87.04.02.42.1
Индустрија17.217.514.211.28.47.6
Градежништво7.814.710.48.28.33.9
Трговија12.514.420.220.816.717.9
Транспорт13.012.314.013.010.712.1
Услуги33.631.334.342.853.456.5

Picture. Кипар. Економија, структура, %, 2016

Кипар. Економија, квалитет

Кипар. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ1 004.04 750.010 802.014 364.030 817.023 631.0
Земјоделство150.1436.8710.6523.9648.5429.9
Индустрија162.5784.51 449.61 462.02 278.11 560.8

Picture. Кипар. Економија, квалитет, 1970-2016

Кипар. mk

Кипар. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.331.64.67.012.813.1
Увоз0.392.14.86.714.713.2
Нето-извоз-0.062-0.50-0.220.24-1.9-0.16

Picture. Кипар. mk, млрд. $, 1970-2016

Кипар. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи8.99.2
Производи со седиште во ресурси42.332.5
Ниска технологија произведува3.914.3
Средна технологија произведува14.030.8
Висока технологија произведува23.712.3
други7.30.96

Кипар. Економија, перспектива

Picture. Кипар. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir