Економија

Германија. Економија, 1970-2016

Германија. Економија, големина

Германија. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ215.0946.71 764.91 950.03 417.13 477.8
Бруто-националниот доход217.3955.81 793.81 937.03 484.43 536.6
Додадена вредност196.6866.81 609.51 490.22 593.02 663.5

Picture. Германија. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Германија. Економија, раст

Picture. Германија. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Германија. Економија, структура

Германија. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство3.12.01.31.20.850.72
Индустрија39.433.731.630.430.730.3
Градежништво8.77.56.06.05.15.6
Трговија14.013.412.913.913.413.5
Транспорт6.86.56.210.310.810.9
Услуги28.136.842.038.039.239.0

Picture. Германија. Економија, структура, %, 2016

Германија. Економија, квалитет

Германија. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ2 737.012 091.022 308.023 929.042 241.042 456.0
Земјоделство77.3224.5258.2228.1273.4234.9
Индустрија985.93 727.06 433.35 568.29 830.49 838.8

Picture. Германија. Економија, квалитет, 1970-2016

Германија. mk

Германија. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз32.6176.8404.1601.21 443.71 603.9
Увоз35.8220.8408.0595.91 266.11 326.7
Нето-извоз-3.2-44.0-3.85.2177.6277.2

Picture. Германија. mk, млрд. $, 1970-2016

Германија. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи4.812.7
Производи со седиште во ресурси10.613.4
Ниска технологија произведува11.615.3
Средна технологија произведува46.231.1
Висока технологија произведува20.119.8
други6.77.7

Германија. Економија, перспектива

Picture. Германија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir