Економија

Данска. Економија, 1970-2016

Данска. Економија, големина

Данска. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ17.171.1138.2164.2322.0306.9
Бруто-националниот доход16.970.5134.6160.8327.3314.8
Додадена вредност15.061.5120.0141.4277.9265.8

Picture. Данска. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Данска. Економија, раст

Picture. Данска. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Данска. Економија, структура

Данска. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство5.24.73.82.51.40.92
Индустрија21.420.621.122.018.418.6
Градежништво8.66.35.05.54.44.9
Трговија18.315.014.313.613.614.8
Транспорт8.87.99.610.610.69.7
Услуги37.745.546.345.851.551.2

Picture. Данска. Економија, структура, %, 2016

Данска. Економија, квалитет

Данска. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ3 463.013 881.026 891.030 734.057 967.053 730.0
Земјоделство159.5565.6884.0661.3696.7430.3
Индустрија650.92 475.14 918.75 823.19 213.98 666.0

Picture. Данска. Економија, квалитет, 1970-2016

Данска. mk

Данска. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз4.623.150.473.7162.7164.4
Увоз5.123.442.762.7140.3145.4
Нето-извоз-0.48-0.327.711.022.419.0

Picture. Данска. mk, млрд. $, 1970-2016

Данска. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи13.912.3
Производи со седиште во ресурси16.015.8
Ниска технологија произведува17.120.4
Средна технологија произведува21.931.3
Висока технологија произведува19.516.9
други11.63.3

Данска. Економија, перспектива

Picture. Данска. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir