Економија

Доминика. Економија, 1970-2016

Доминика. Економија, големина

Доминика. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.0230.0700.200.320.490.58
Бруто-националниот доход0.0220.0670.190.280.480.50
Додадена вредност0.0200.0610.170.300.410.49

Picture. Доминика. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Доминика. Економија, раст

Picture. Доминика. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Доминика. Економија, структура

Доминика. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство41.025.620.113.313.818.0
Индустрија2.98.310.313.09.09.0
Градежништво4.17.84.34.55.44.7
Трговија9.610.813.113.716.213.5
Транспорт1.16.813.813.813.515.9
Услуги41.340.638.541.842.139.0

Picture. Доминика. Економија, структура, %, 2016

Доминика. Економија, квалитет

Доминика. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ324.0930.02 794.04 612.06 912.07 907.0
Земјоделство113.7208.4486.8575.4792.51 198.0
Индустрија8.168.0248.8564.0517.7596.3

Picture. Доминика. Економија, квалитет, 1970-2016

Доминика. mk

Доминика. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.00820.0130.0840.140.170.19
Увоз0.0140.0550.130.180.260.23
Нето-извоз-0.0056-0.042-0.042-0.039-0.090-0.035

Picture. Доминика. mk, млрд. $, 1970-2016

Доминика. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи22.39.9
Производи со седиште во ресурси4.036.2
Ниска технологија произведува2.816.7
Средна технологија произведува55.028.8
Висока технологија произведува5.67.1
други10.31.3

Доминика. Економија, перспектива

Picture. Доминика. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir