Економија

Доминиканска Република. Економија, 1970-2016

Доминиканска Република. Економија, големина

Доминиканска Република. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ1.98.39.524.053.171.6
Бруто-националниот доход1.77.68.822.951.868.4
Додадена вредност1.97.98.821.749.666.4

Picture. Доминиканска Република. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Доминиканска Република. Економија, раст

Picture. Доминиканска Република. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Доминиканска Република. Економија, структура

Доминиканска Република. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство17.315.913.97.46.46.1
Индустрија37.633.329.826.419.219.2
Градежништво3.75.76.58.610.89.3
Трговија16.617.315.415.518.618.0
Транспорт8.76.58.08.211.210.1
Услуги16.221.226.433.833.837.4

Picture. Доминиканска Република. Економија, структура, %, 2016

Доминиканска Република. Економија, квалитет

Доминиканска Република. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ413.01 428.01 326.02 798.05 368.06 722.0
Земјоделство71.6214.8170.3188.0322.9377.6
Индустрија155.5450.4365.1667.4959.61 193.4

Picture. Доминиканска Република. Економија, квалитет, 1970-2016

Доминиканска Република. mk

Доминиканска Република. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.522.64.08.512.018.0
Увоз0.693.64.310.517.720.7
Нето-извоз-0.17-1.1-0.28-2.0-5.6-2.7

Picture. Доминиканска Република. mk, млрд. $, 1970-2016

Доминиканска Република. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи11.014.0
Производи со седиште во ресурси17.123.1
Ниска технологија произведува25.119.7
Средна технологија произведува22.330.7
Висока технологија произведува4.89.8
други19.62.7

Доминиканска Република. Економија, перспектива

Picture. Доминиканска Република. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir