Економија

Алжир. Економија, 1970-2016

Алжир. Економија, големина

Алжир. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ5.242.361.854.7161.2159.0
Бруто-националниот доход5.041.059.752.3161.1158.0
Додадена вредност5.342.359.152.6158.3153.5

Picture. Алжир. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Алжир. Економија, раст

Picture. Алжир. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Алжир. Економија, структура

Алжир. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство12.88.112.08.88.612.7
Индустрија26.443.637.549.441.324.3
Градежништво6.810.210.87.410.111.8
Трговија17.411.713.512.211.915.4
Транспорт4.84.54.96.67.910.7
Услуги31.722.021.415.720.125.1

Picture. Алжир. Економија, структура, %, 2016

Алжир. Економија, квалитет

Алжир. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ354.02 185.02 383.01 753.04 463.03 917.0
Земјоделство47.0175.9273.0149.0377.9481.6
Индустрија96.6952.7855.2832.61 809.2918.2

Picture. Алжир. Економија, квалитет, 1970-2016

Алжир. mk

Алжир. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз1.114.514.423.062.033.4
Увоз1.412.915.611.450.756.1
Нето-извоз-0.281.6-1.111.611.3-22.7

Picture. Алжир. mk, млрд. $, 1970-2016

Алжир. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи77.614.3
Производи со седиште во ресурси20.517.2
Ниска технологија произведува0.07814.3
Средна технологија произведува1.839.3
Висока технологија произведува0.06214.6
други0.0370.26

Алжир. Економија, перспектива

Picture. Алжир. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir