Економија

Источна Африка. Економија, 1970-2016

Источна Африка. Економија, големина

Источна Африка. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ18.957.170.178.3215.1321.0
Бруто-националниот доход18.755.568.076.0216.1316.0
Додадена вредност18.054.466.072.7200.2299.3

Picture. Источна Африка. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Источна Африка. Економија, раст

Picture. Источна Африка. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Источна Африка. Економија, структура

Источна Африка. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство33.830.532.630.225.527.9
Индустрија20.621.318.614.717.112.7
Градежништво3.93.63.44.06.19.5
Трговија11.511.813.214.414.614.9
Транспорт7.06.46.48.58.67.8
Услуги23.326.525.828.328.127.1

Picture. Источна Африка. Економија, структура, %, 2016

Источна Африка. Економија, квалитет

Источна Африка. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ178.0401.0365.0309.0622.0784.0
Земјоделство57.4116.4111.986.6147.6203.9
Индустрија35.081.264.042.199.293.2

Picture. Источна Африка. Економија, квалитет, 1970-2016

Источна Африка. mk

Источна Африка. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз3.89.511.515.555.660.5
Увоз4.614.516.621.975.598.3
Нето-извоз-0.76-5.0-5.1-6.4-19.9-37.7

Picture. Источна Африка. mk, млрд. $, 1970-2016

Источна Африка. Економија, перспектива

Picture. Источна Африка. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir