Економија

Источна Азија. Економија, 1970-2016

Источна Азија. Економија, големина

Источна Азија. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ325.11 552.74 081.47 185.813 585.018 489.5
Бруто-националниот доход327.61 553.54 108.27 242.813 722.218 630.9
Додадена вредност324.61 546.93 991.17 114.413 471.918 257.6

Picture. Источна Азија. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Источна Азија. Економија, раст

Picture. Источна Азија. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Источна Азија. Економија, структура

Источна Азија. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство15.19.35.34.05.26.0
Индустрија37.434.231.128.431.729.8
Градежништво5.87.38.36.45.66.1
Трговија13.714.414.515.213.613.3
Транспорт7.37.17.98.87.36.4
Услуги20.727.633.037.136.638.4

Picture. Источна Азија. Економија, структура, %, 2016

Источна Азија. Економија, квалитет

Источна Азија. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ327.01 305.02 939.04 751.08 513.011 262.0
Земјоделство49.3121.0151.2190.4436.7663.1
Индустрија122.0444.9894.01 338.02 676.23 314.1

Picture. Источна Азија. Економија, квалитет, 1970-2016

Источна Азија. mk

Источна Азија. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз31.9236.5619.21 390.93 815.24 567.0
Увоз30.2256.5571.91 265.23 415.74 083.8
Нето-извоз1.7-20.047.2125.7399.5483.1

Picture. Источна Азија. mk, млрд. $, 1970-2016

Источна Азија. Економија, перспектива

Picture. Источна Азија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir