Економија

Еквадор. Економија, 1970-2016

Еквадор. Економија, големина

Еквадор. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ2.917.915.218.369.698.0
Бруто-националниот доход2.817.014.116.768.696.2
Додадена вредност2.717.214.616.966.592.4

Picture. Еквадор. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Еквадор. Економија, раст

Picture. Еквадор. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Еквадор. Економија, структура

Еквадор. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство27.416.721.416.710.29.6
Индустрија25.822.328.331.126.526.0
Градежништво3.15.63.15.49.811.3
Трговија15.511.215.917.612.913.2
Транспорт5.27.89.19.78.17.0
Услуги23.136.522.219.532.533.0

Picture. Еквадор. Економија, структура, %, 2016

Еквадор. Економија, квалитет

Еквадор. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ471.02 241.01 491.01 451.04 657.05 982.0
Земјоделство122.6361.0306.0223.5453.3541.5
Индустрија115.7480.7404.4416.01 181.81 467.0

Picture. Еквадор. Економија, квалитет, 1970-2016

Еквадор. mk

Еквадор. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.273.13.55.919.418.4
Увоз0.373.23.35.022.518.4
Нето-извоз-0.10-0.130.140.88-3.10.052

Picture. Еквадор. mk, млрд. $, 1970-2016

Еквадор. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи77.010.7
Производи со седиште во ресурси15.725.4
Ниска технологија произведува2.111.6
Средна технологија произведува2.034.7
Висока технологија произведува1.316.6
други1.90.98

Еквадор. Економија, перспектива

Picture. Еквадор. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir